Το τεχνολογικό ταξίδι δύο νέων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων

Το τεχνολογικό ταξίδι δύο νέων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέες ελληνικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας έχουν αρχίσει να αναδύονται στο οικοσύστημα των startups, διαγράφοντας σταδιακά τη δική τους πορεία σε ελκυστικούς  τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας: τη ρομποτική και τον τουρισμό. Πρόκειται για την iCOMAT, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία ρομποτικών μηχανημάτων που παράγουν εξαρτήματα από σύνθετα υλικά και την Toorbee, η οποία έχει δημιουργήσει μία «τεχνολογική πύλη» για την επαφή των Κινέζων τουριστών με τη δυτική κουλτούρα.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο συνιδρυτής της iCOMAT, δρ Ευάγγελος Ζυμπελούδης, «η εταιρεία είναι ένας νεοσύστατος τεχνοβλαστός (spin off) από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικεύεται σε ρομποτικά μηχανήματα παραγωγής εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά, όπως για παράδειγμα το φτερό ενός αεροπλάνου ή το καπό ενός αυτοκινήτου». Εξηγώντας τη σύσταση των σύνθετων υλικών, ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτά αποτελούνται από ένα ύφασμα από ισχυρές ίνες (π.χ. ανθρακονήματα) αλλά και τη ρητίνη, που δρα σαν «κόλλα» συγκρατώντας τις ίνες μεταξύ τους. Ο συνδυασμός αυτός δίνει εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, «που είναι ανώτερες σε σχέση με τα μεταλλικά υλικά, όπως το ατσάλι».

Η ιδιαιτερότητα του μηχανήματος της iCOMAT είναι ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο μηχάνημα παραγωγής που μπορεί να στρέψει τη διεύθυνση των ινών των σύνθετων υλικών σε μία στρώση, για να καταστήσει πιο αποτελεσματική την κατασκευή των εξαρτημάτων. Τέτοια μηχανήματα χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική, στον κλάδο της άμυνας αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία, «δηλαδή σε high-end εφαρμογές», αναφέρει ο κ. Ζυμπελούδης. Προσθέτει δε, ότι «το μηχάνημα της iCOMAT συνιστά αυτήν τη στιγμή την πιο αποδοτική τεχνολογία που υπάρχει σε αυτόν τον κλάδο, καθώς μπορεί να μειώσει το βάρος των εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά έως 30%, αλλά και να μειώσει τον χρόνο και το κόστος παραγωγής για την εκάστοτε βιομηχανία, μια και απαιτούνται λιγότερες στρώσεις υλικού».

Από την άλλη πλευρά, η Toorbee κινείται σε έναν αρκετά προσφιλή για την ελληνική οικονομία κλάδο, τον τουρισμό. Η ειδοποιός βέβαια διαφορά της σε σχέση με άλλες αντίστοιχες εταιρείες, είναι ότι η υπηρεσία της αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ασιατική ζήτηση και τη δυτική προσφορά. Για να το πετύχουν αυτό, τα δύο αδέλφια και ιδρυτές της εταιρείας, Γιώργος και Νίκος Παπαχρήστος, έπρεπε πρώτα να κατανοήσουν την κινεζική κουλτούρα, δεδομένου ότι απευθύνονται αποκλειστικά στην κινεζική αγορά. «Ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε στην Κίνα από το 2011 και κατορθώσαμε μέσα από αλλεπάλληλα ταξίδια να χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο επαφών αλλά και βαθιάς κατανόησης της κινεζικής οικονομίας», αναφέρει ο Γιώργος Παπαχρήστος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Stanford. Ο ίδιος εξηγεί ότι η Toorbee «είναι μία τεχνολογική εταιρεία στον κλάδο του εξερχόμενου κινεζικού τουρισμού, η οποία διασυνδέει τους Κινέζους ταξιδιώτες με τις υπηρεσίες που προσφέρουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εκδρομές, μεταφορά, φαγητό, ψώνια) στον προορισμό που επισκέπτονται. Πώς το πετυχαίνουν όμως αυτό;

Ο αδελφός του Νίκος εξηγεί ότι η Toorbee συνεργάζεται με το 80% των online ταξιδιωτικών πρακτορείων της Κίνας και με παρόχους υπηρεσιών του προορισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Παράλληλα, έχει αναπτύξει εργαλεία για την αποδοχή πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου για Κινέζους ταξιδιώτες, ενώ προσφάτως σύναψε συνεργασία με τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, αναπτύσσοντας από κοινού την πρώτη εφαρμογή που απευθύνεται αποκλειστικά σε Κινέζους ταξιδιώτες. Η Toorbee διαθέτει γραφεία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σαγκάη, μετρώντας στο δυναμικό της 15 άτομα, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε ως η πιο υποσχόμενη επιχειρηματική ιδέα στην Κίνα, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διεξήχθη στην πόλη Χανγκτζόου, την κινεζική «Silicon Valley». Εκτός από την καινοτομία που περιβάλλει το εγχείρημά τους, οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το επενδυτικό κεφάλαιο Velocity.Partners αναφέρει στην «Κ» ότι οι δύο νέες του επενδύσεις αφορούν τις συγκεκριμένες νεοφυείς εταιρείες.

«Στην iCOMAT επενδύσαμε 200.000 ευρώ σε σύνολο γύρου 500.000 στα οποία συμπεριλαμβάνονται δικαιώματα και ενισχύσεις, ενώ στην περίπτωση της Toorbee, η οποία έχει σηκώσει συνολικά πάνω από 2 εκατ. ευρώ, επενδύσαμε 400.000 ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης 1,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο Kωνσταντίνος Μαύρος, συνιδρυτής και εταίρος του επενδυτικού κεφαλαίου. Ο αμιγώς τεχνολογικός προσανατολισμός των δύο νεοφυών επιχειρήσεων είναι το στοιχείο που κίνησε το ενδιαφέρον του Velocity.Partners. «Είναι βασικό για εμάς να υπάρχει σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αλλά και διεθνής προσανατολισμός», σημειώνει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής και εταίρος, παρουσιάζοντας τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις για να κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης του Velocity.Partners. «Εχουμε λάβει παρουσιάσεις από περισσότερες από 1.000 ομάδες και εταιρείες από την Ελλάδα αλλά και σχήματα που έχουν ξεκινήσει Ελληνες του εξωτερικού», επισημαίνει ο κ. Μαύρος και προσθέτει ότι «από αυτές έχουμε συναντήσει από κοντά περίπου τους μισούς, ενώ έχουμε επενδύσει μέχρι στιγμής σε 8 εταιρείες. Η μέση επένδυση είναι 300.000 ευρώ, ενώ κάποιες αρχικές seed επενδύσεις κοντά στις 500.000 ευρώ». Ας σημειωθεί ότι το Velocity.Partners είναι μέρος του παραθύρου καινοτομίας του Equifund και εκτός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, σε αυτό έχουν επενδύσει ιδιώτες επενδυτές, εταιρείες τεχνολογίας καθώς και η Eurobank. Η ομάδα αποτελείται από τον κ. Μαύρο, τον κ. Καλαβρό, τον Αχιλλέα Πετρόπουλο και τον Ερικ Παρκς. Παρότι μετράει έναν χρόνο ζωής, η σχέση του fund με το startup οικοσύστημα είναι πολυετής, λόγω της σύνδεσής του με τον παλαιότερο επιχειρηματικό επιταχυντή, το Found.ation, του οποίου συνιδρυτής υπήρξε ο κ. Καλαβρός. Παράλληλα, δύο στελέχη του, ο κ. Μαύρος και ο κ. Πετρόπουλος, αφουγκράζονται –εδώ και αρκετό καιρό– τις ανάγκες της αγοράς, καθώς στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί και διαχειριστεί συναλλαγές με μεγάλα εταιρικά και επενδυτικά σχήματα, όπως η L’Oreal, η Enel Green Power, η Octopus Ventures στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή