Επιμένει στην ένταση η Αγκυρα

Επιμένει στην ένταση η Αγκυρα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητη στις θέσεις της, που παγιώνουν το σκηνικό έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, παραμένει η Τουρκία, παρά τις πολυμέτωπες εκφράσεις καταδίκης και προειδοποιήσεις κατά των γεωτρήσεων στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κύπρου.

Με σημερινή του σκληρή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη δήλωση που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. και στην οποία τα κράτη που συμμετείχαν σε αυτή, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ, αλλά και την καταδίκη τους για «τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Η Αγκυρα χαρακτηρίζει τη δήλωση των επτά κρατών (μεταξύ των οποίων φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος) «προκατειλημμένη, εκτός πραγματικότητας και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας, παράλληλα, πως «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». «Η δήλωση δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως το γεωτρύπανο «Πορθητής», ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο αντίστοιχο πλοίο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσααβούσογλου είπε ακόμη ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Εθνη για τα χωρικά μας ύδατα», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύππριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της χθεσινής τοποθέτησης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επανειλημμένα απευθύνει προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα για τις γεωτρήσεις, απειλώντας με μέτρα εις βάρος της σε περίπτωση που προχωρήσει στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή