Χονγκ Κονγκ: Την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης ζήτησε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης ζήτησε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ζήτησε κατά την έξοδο του από τη φυλακή, ο Τζόσου Γουόνγκ, ηγετικό μέλος του κινήματος για δημοκρατία στη χώρα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα.

«Δεν έχει πια τα προσόντα για να είναι η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Γουόνγκ βγαίνοντας από τη φυλακή. «Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί».

Ο 22χρονος ακτιβιστής, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στην «Επανάσταση της ομπρέλας» του 2014, βρισκόταν στη φυλακή τον Μάιο αφού είχε απορριφθεί αίτημας προσφυγής του.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Κυριακή, στο Χονγκ Κονγκ για να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συνέχιζαν τον αποκλεισμό ενός αυτοκινητοδρόμου στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ, διαλύθηκαν σήμερα το πρωί.

Χονγκ Κονγκ: Την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης ζήτησε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών-1

Μετά από πολύωρες παρακλήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές τελικά αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει βίαιη σύγκρουση και εγκαταστάθηκαν σε γειτονικό πάρκο.

«Όταν ήμουν στη φυλακή, είδα την Κάρι Λαμ να κλαίει ζωντανά στην τηλεόραση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως όταν έχυνε δάκρυα, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχυναν το αίμα τους στην Αντμίραλτι» (Ναυαρχείο), δήλωσε αναφερόμενος στη συνοικία όπου πραγματοποιήθηκε η βίαιη αστυνομική καταστολή την Τετάρτη.

«Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Λαμ.

Η Κάρι Λαμ «ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνια και ταπεινότητα», προστίθεται.

Στήριξη της Λαμ από το Πεκίνο

Την υποστήριξή της προς την Κάρι Λαμ επανέλαβε το Πεκίνο. «Η κεντρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει σταθερά την επικεφαλής της κυβέρνησης της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή