Ευρωκοινοβούλιο: Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ από σήμερα πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

Ευρωκοινοβούλιο: Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ από σήμερα πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, από σήμερα, θα είναι η νέα πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ήταν η μοναδική υποψηφιότητα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Γερμανού Ούντο Μπούλμαν πως αποσύρεται από τη διεκδίκηση.

Η σχετική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όμως μετά την υπαναχώρηση του Μπούλμαν, η Ισπανίδα απλώς θα λάβει την τυπική έγκριση από τις σοσιαλιστικές αντιπροσωπείες.

Ο Μπούλμαν είχε χρηματίσει για 14 μήνες επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή, όμως παραιτήθηκε μετά και την απογοητευτική απόδοση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, εξασφαλίζοντας μόλις 16 έδρες (από τις 27 στην προηγούμενη θητεία). Απεναντίας, το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου αποτελεί την πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία στη σοσιαλιστική ομάδα, με 20 έδρες.

Πριν από την αποχώρηση του Μπούλμαν, η Γκαρθία Πέρεθ είχε έλθει σε επαφή με πολλές σοσιαλιστικές αντιπροσωπείες, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά της, έχοντας κυρίως την υποστήριξη της Πορτογαλίας.

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ εκλέγεται στην Ευρωβουλή από το 2004 και θα γίνει η δεύτερη προσωπικότητα από την Ισπανία που θα ηγηθεί της σοσιαλιστικής ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έπειτα από τη θητεία του Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, στο διάστημα 1999-2004.

Γεννημένη στις 7 Οκτωβρίου 1974 στο Μπαρακάλδο της Βισκαϊκής, η Γκαρθία Πέρεθ σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίθ. Η πορεία της στην πολιτική ξεκίνησε ως δημοτική σύμβουλος στην πόλη διαμονής της, τη Λαγούνα ντε Ντουέρο, και κατόπιν εξελέγη στην περιφερειακή Βουλή του Βαγιαδολίδ (1995-2000). Στη συνέχεια, πέρασε στο εθνικό Κοινοβούλιο για το διάστημα 2000-2004, ενώ το 2004 εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην πρώτη της θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκαρθία Πέρεθ υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), της αποστολής στην Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΕΜΡΑ) και της αποστολής για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Επίσης, χρημάτισε μέλος της επιτροπής για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων (EVI) και μέλος της Κοινοβουλευτικής Αποστολής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο και της μεικτής ομάδας της Ευρωβουλής για τη Δυτική Σαχάρα.

Επιπλέον, ήταν μέλος της ομάδος του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Το 2014 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM), ενώ την ίδια χρονιά, ο ηγέτης του PSOE Πέδρο Σάντσεθ την τοποθέτηση επικεφαλής των ισπανών Ευρωοβουλευτών της S&D, αντικαθιστώντας την Ελένα Βαλενθιάνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή