Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Πήλιο

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοναδικές διαδρομές, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, με το Nissan Qashqai.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Από την ορεινή δροσιά στη θαλασσινή αύρα και από τις αμμώδεις παραλίες στα πέτρινα αρχοντικά, πάντα κάτω από τη σκιά των δέντρων και της πλούσιας πηλιορείτικης βλάστησης. Οι όμορφες εναλλαγές του τοπίου αξίζουν τις πολλές στροφές και τις διαδοχικές αναβάσεις-καταβάσεις.

Η διαδρομή (190 χλμ.)

Με αφετηρία τον Βόλο, οι περισσότεροι κινούνται ανατολικά, για να διασχίσουν το βουνό των Κενταύρων και να βρεθούν στις παραλίες του Αιγαίου. Προτού καταλήξετε εκεί, κατευθυνθείτε προς νότιο Πήλιο, διανύοντας περίπου 29 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας σε σχετικά εύκολο δρόμο με λίγες στροφές, που σε ορισμένα σημεία έχει και θέα θάλασσα, για να φτάσετε στον όμορφο οικισμό του Λεφόκαστρου. Η επαρχιακή οδός περνάει ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα, και εδώ είναι το ιδανικό σημείο για να κάνετε μια βόλτα και να ξεμουδιάσετε.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Πήλιο-1

Πιείτε καφέ σε ένα από τα πιο αυθεντικά καφενεία της χώρας, αυτό του Εμμανουήλ Φορλίδα στον Λαύκο. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Ακολουθούν 27 χιλιόμετρα με αρκετές στροφές, που οδηγούν στο χωριό Λαύκος στην ενδοχώρα. Στη διαδρομή θα περάσετε και από την ξακουστή Αργαλαστή, την κωμόπολη με τα πηλιορείτικα αρχοντικά και τα περιποιημένα καλντερίμια. Στην πλατεία του Λαύκου θα πιείτε καφέ σε ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας. Το καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785, σερβίροντας αναψυκτικά και καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας. Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, αναζητήστε τα δύο καλντερίμια που ενώνουν το χωριό με τον παραθαλάσσιο οικισμό Μηλίνα και τις αμμώδεις παραλίες του. Θα χρειαστείτε περίπου 2½ ώρες με την επιστροφή – η συνολική απόσταση είναι 7 χιλιόμετρα.

Πάρτε τον δρόμο πάλι προς τα βόρεια και το Νεοχώρι (20 χλμ.). Στην πλατεία του χωριού, η ταβέρνα «Γιάννης ο Γερμανός» σερβίρει καλοψημένα κρεατικά κάτω από τη σκιά των δέντρων. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει βόρεια προς Τσαγκαράδα, μπαίνοντας μέσα στο βουνό και στο δάσος. Βρίσκεστε πλέον στην καρδιά του Πηλίου, οι στροφές είναι αρκετές, αλλά τα 21 χιλιόμετρα μέχρι την Τσαγκαράδα περνούν ευχάριστα, διατρέχοντας όμορφα τοπία και πλούσια βλάστηση. Πάνω στον δρόμο θα δείτε το χαριτωμένο «Απαλού» (τηλ. 24260-49727), ιδανική στάση για να πάρετε μια ανάσα και να πιείτε καφέ.

Μικρή απόσταση σας χωρίζει πια από τις πηλιορείτικες παραλίες του Αιγαίου πελάγους. Ξεκινήστε από τον Μυλοπόταμο, στα 7 χλμ. από την Τσαγκαράδα. Κρυμμένη ανάμεσα στους βράχους, η παραλία διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και βοτσαλάκι. Είναι από τις πιο φημισμένες του Πηλίου και προσελκύει πολύ κόσμο, λόγω και της εγγύτητάς της με την Τσαγκαράδα. Γι’ αυτό, προτιμήστε να βρεθείτε εκεί νωρίς το πρωί ή πιο αργά το απόγευμα. Από την αριστερή πλευρά του Μυλοποτάμου, μπορείτε να περάσετε μέσα από ένα κενό στον βράχο και να βρεθείτε σε έναν μικρότερο κολπίσκο.

Ανεβείτε ξανά στην Τσαγκαράδα και οδηγήστε για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το Μούρεσι. Εδώ υπάρχουν πολλές και προσιτές επιλογές για διαμονή – ιδανικά για οικογένειες τα διαμερίσματα του ξενώνα «Ταμπακέικα» (τηλ. 24260-49342, tampakeika.com, από 80 ευρώ για 2 άτομα). Στα πόδια σας θα έχετε την παραλία Παπά Νερό, μία από τις ωραιότερες του Πηλίου. Απέχει μόλις 4 χλμ. από το Μούρεσι και βρίσκεται ανάμεσα στην Νταμούχαρη και στον Άγιο Ιωάννη. Η μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά περιβάλλεται από πυκνά δέντρα και έχει βαθιά νερά. Κατά μήκος της θα βρείτε επιλογές για καφέ και φαγητό, ενώ μεγαλύτερη ποικιλία έχει η διπλανή παραλία του Αγίου Ιωάννη. Αμέσως μετά βρίσκεται η Πλάκα, με άμμο, βοτσαλάκι και ελαφρώς περισσότερη ησυχία από τις διπλανές της.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Πήλιο-2

Από τη Μακρινίτσα θα έχετε θεά στον Βόλο και στον Παγασητικό κόλπο. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Αν συνεχίσετε τον δρόμο παράλληλα με τη θάλασσα, θα συναντήσετε μετά από 7,5 χλμ. τους Αγίους Σαράντα και μετά από 3,5 χλμ. την παραλία Χορευτό, η οποία λόγω του μεγάλου μήκους της προτείνεται για ώρες και ημέρες αιχμής.

Καιρός να πάρετε ξανά τα βουνά. Από το Χορευτό η Ζαγορά, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Πηλίου, απέχει 8,5 χλμ. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε το χαριτωμένο μαγαζάκι «Γη Ανατολής» (τηλ. 6944-785686) με χειροποίητα κοσμήματα, καλλυντικά και μικροαντικείμενα, και λίγο πιο δίπλα το καφεγλυκοπωλείο του «Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς» (τηλ. 24260-23566), όπου θα αγοράσετε για το σπίτι το γλυκό κουταλιού φιρίκι και νόστιμες μαρμελάδες.

Τριάντα τέσσερα χιλιόμετρα με πολλές στροφές και πλούσια βλάστηση θα σας φέρουν στη Μακρινίτσα, γνωστή και ως «μπαλκόνι του Πηλίου» λόγω της υπέροχης θέας της στον Βόλο και στον Παγασητικό κόλπο. Εξίσου ωραία θέα έχει και η διπλανή Πορταριά. Απολαύστε την από το καφέ «Αερικό» (τηλ. 24280-99710) ή καθίστε στο εστιατόριο «Κρίτσα» (τηλ. 24280-99121) για παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό, όπως χόρτα τσιγαριστά με αυγά και σπεντζοφάι.

Από εδώ ο δρόμος της επιστροφής για τον Βόλο είναι σύντομος, περίπου 12 χιλιόμετρα, τα πρώτα 6 με στροφές ώσπου να κατεβείτε το βουνό.


Ταξιδεύοντας με το Qashqai της Νissan

AΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η επιλογή μας για το Πήλιο ήταν το Qashqai, το SUV της Nissan που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού που θέλει ένα όχημα ελεύθερου χρόνου αξιόπιστο, οικονομικό, άνετο και ταξιδιάρικο. Η απόσταση των 326 χιλιομέτρων μέχρι τον Βόλο, μέσω της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, καλύπτεται σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά. Για άλλη μία φορά το Qashqai μάς έδωσε οδηγικά θετική εικόνα, την οποία έχουμε εισπράξει και σε άλλες δοκιμές και σε επαρχιακό δίκτυο.

Κατά μήκος του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, θα βρείτε άρτια οργανωμένα ΣΕΑ, που προσφέρονται για ολιγόλεπτη ξεκούραση και ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Στην έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης προς Βόλο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε δύο διαδρομές. Για την πρώτη, θα βγείτε από την έξοδο Μικροθήβες, μέσω Αγχιάλου (25 χλμ.), που τις ώρες αιχμής έχει κίνηση και χρειάζεται προσοχή. Για τη δεύτερη διαδρομή, ακολουθήστε την έξοδο Βελεστίνο. Είναι μεγαλύτερη κατά 6 χλμ., αλλά έχει το πλεονέκτημα της ταχύτερης πρόσβασης στην πόλη, αφού χρησιμοποιεί την περιφερειακή λεωφόρο.


Nissan Qashqai: Σταθερή αξία

AΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πολλά λόγια για το Qashqai είναι μάλλον περιττά. Η συχνότητα με την οποία το συναντά κανείς στους δρόμους επιβεβαιώνει την τεράστια επιτυχία και την αναγνωρισμένη αξία του SUV της Nissan, το οποίο διαθέτει μια πλήρη γκάμα κινητήρων, όπως ο ολοκαίνουργιος πετρελαιοκινητήρας 1,7 λίτρων, που ενισχύει τις επιδόσεις του.

Ο νέος κινητήρας, ισχύος 150 ίππων, διατίθεται τόσο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων σε εκδόσεις 4Χ2 και 4Χ4, όσο και με Μ-CVT αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Οι τιμές του Nissan Qashqai με τον κινητήρα πετρελαίου των 1,7 λίτρων ξεκινούν από 25.890 ευρώ, για την έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, και από 28.490 ευρώ, για την έκδοση με το κιβώτιο M-CVT, με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Για την έκδοση πετρελαίου 1.5 με τους 116 ίππους οι τιμές ξεκινούν από 22.430 ευρώ.

Την γκάμα των αποδοτικών κινητήρων του Qashqai συμπληρώνουν οι κινητήρες βενζίνης 1,3 λίτρων, σε δύο εκδόσεις ισχύος: με 140 PS / 240 Nm και 160 PS / 260 Nm, προσφέρει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές CO2. Ειδικότερα, η έκδοση των 160 PS διατίθεται και σε συνδυασμό με ένα νέο, επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DCT. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα κάνει το ντεμπούτο του σε μοντέλο Nissan. H συγκεκριμένη έκδοση παρέχει πιο σπορ και πιο άμεση δυναμική εμπειρία οδήγησης, βελτιωμένη απόδοση και μοναδικές συγκινήσεις. Η τιμή πώλησης για τις εκδόσεις 1.3 του Qashqai ξεκινούν από 20.490 ευρώ.

Το Nissan Qashqai εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στα κόμπακτ SUV, προσφέροντας καλούς χώρους, ισορροπημένα οδηγικά χαρακτηριστικά, αποδοτικούς κινητήρες και πλούσιο εξοπλισμό βάσει των τιμών πώλησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή