Σταθερή η Μέρκελ για Ρωσία Υπέρ των κυρώσεων της Ε.Ε.

Σταθερή η Μέρκελ για Ρωσία Υπέρ των κυρώσεων της Ε.Ε.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε χθες υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας, αποκρούοντας ωστόσο το αίτημα του νέου Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ενίσχυση των κυρώσεων αυτών. Υποδεχόμενη τον Ζελένσκι στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος ένιωσε εμφανή αδιαθεσία, η οποία, όπως η ίδια είπε αργότερα, οφειλόταν σε αφυδάτωση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έτρεμε καθώς στεκόταν στον μεσημεριανό ήλιο κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. «Μετά ήπια τουλάχιστον τρία ποτήρια νερό, που όπως φαίνεται τα χρειαζόμουν, και συνήλθα», είπε η καγκελάριος ερωτηθείσα σχετικά στη συνέντευξη Τύπου, ενώ ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η καγκελάριος «ήταν απόλυτα ασφαλής» εφόσον ο ίδιος στεκόταν συνεχώς στο πλευρό της. Αναφορικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας, η Μέρκελ δήλωσε ότι για όσο διάστημα δεν καταγράφεται πρόοδος στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, οι κυρώσεις δεν μπορούν να αρθούν. Επίσης, «οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία θα αρθούν, αν η Κριμαία επιστρέψει στην Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία συγκλονίζεται από την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χορστ Ζεεχόφερ να κάνει λόγο για «ακροδεξιά επίθεση σε εκπρόσωπο του κράτους». Ο Χριστιανοδημοκράτης τοπικός αξιωματούχος Βάλτερ Λίμπκε ήταν γνωστός υπέρμαχος της ανθρωπιστικής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες καλώντας όσους δεν συμφωνούν με τις χριστιανικές αξίες να φύγουν εκείνοι από τη Γερμανία. Ο 65χρονος Λίμπκε, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης της πόλης Κάσελ, βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι στη βεράντα του σπιτιού του στις 2 Ιουνίου, ενώ το Σαββατοκύριακο οι Αρχές συνέλαβαν 45χρονο του οποίου το DNA βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Ο 45χρονος ήταν ενεργός επί δεκαετίες σε ακροδεξιούς κύκλους, με καταδίκες για βίαιες ενέργειες (η τελευταία το 2009) αλλά και ενεργή διάδοση ακροδεξιών ιδεών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερώτημα για τις γερμανικές αρχές είναι αν έδρασε μόνος του ή αν ήταν μέλος οργάνωσης όπως η NSU, η οποία δολοφονούσε επί χρόνια ξένους στη Γερμανία χωρίς καν οι Αρχές να ανακοινώσουν ότι έχουν να κάνουν με οργάνωση. Τα κρατικά αρχεία που σχετίζονται με τη NSU στο κρατίδιο της Εσσης, όπου ζούσε ο Λίμπκε, έχουν χαρακτηρισθεί απόρρητα για 120 χρόνια.

«Οι δομές της ακροδεξιάς τρομοκρατίας μοιάζουν με αυτές των τζιχαντιστών: κάθε δράστης χτυπάει όπου μπορεί. Είναι ένα μεταστατικό βίαιο σχήμα, που μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλά σημεία χωρίς διαμεσολάβηση, όπως στο Κάσελ», εκτίμησε η Ανέτε Ραμελσμπέργκερ σε σχόλιο στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε».

Τέλος, χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε ισχυρό ράπισμα στους Χριστιανοκοινωνιστές, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, ακυρώνοντας το μέτρο-σημαία του προεκλογικού τους αγώνα. Πρόκειται για τα κοινώς λεγόμενα «διόδια των ξένων», δηλαδή την υποχρέωση καταβολής 130 ευρώ ετησίως για τα οχήματα που κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους προερχόμενα από άλλες χώρες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για αδικαιολόγητη διάκριση εις βάρος οδηγών από άλλες χώρες της Ε.Ε., προξενώντας μεγάλη αμηχανία στους Χριστιανοκοινωνιστές, που είχαν ξοδέψει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για να εντάξουν το μέτρο στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή