Στέλιος Βαμβακάρης, ένας βιρτουόζος του μπουζουκιού

Στέλιος Βαμβακάρης, ένας βιρτουόζος του μπουζουκιού

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, συνθέτης, επαγγελματίας μουσικός από τα 12 του χρόνια, γιος του μοναδικού Μάρκου Βαμβακάρη, ο Στέλιος Βαμβακάρης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 72 ετών. Εκανε τα πρώτα του βήματα στο πλάι του πατέρα του και είχε την τύχη να ζήσει και να συνεργαστεί με μουσικούς και τραγουδιστές όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Στέλιος Περπινιάδης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, η Σωτηρία Μπέλλου και αργότερα ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης και ο Γιώργος Νταλάρας.

Σε συνέντευξή του στην Athens Voice είχε εξομολογηθεί: «Βλέποντας τον πατέρα μου, που ήταν ένας σοφός άνθρωπος που μάγευε τους πάντες με το παίξιμό του, ήμουν από τότε βέβαιος ότι θα γίνω μουσικός. Το καλύτερο νανούρισμα για μένα όταν ήμουν παιδί ήταν να ακούω τον πατέρα μου να παίζει μπουζούκι».

Ο Στέλιος Βαμβακάρης δεν περιορίστηκε μόνο στο λαϊκό τραγούδι, ασχολήθηκε και με τις κοινές ρίζες των αμερικάνικων μπλουζ και του μπουζουκιού, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα και πολύ προσωπικό κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και μπλουζ και το 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το άλμπουμ «Το μπλουζ συναντά το ρεμπέτικο». Εχει δώσει συναυλίες σε διάφορες χώρες, έχει παίξει μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και τη Σεζάρια Εβορα, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο. Τον περασμένο χειμώνα τον είδαμε στην εξαιρετική παράσταση-αφιέρωμα του Σταύρου Ξαρχάκου στον Μάρκο Βαμβακάρη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Πέμπτη στο Γ΄ Νεκροταφείο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή