Διάσταση απόψεων για τις ηγετικές θέσεις της Ε.Ε.

Διάσταση απόψεων για τις ηγετικές θέσεις της Ε.Ε.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η πιθανότητα να αποβεί άκαρπη η αυριανή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για την πλήρωση των ηγετικών θέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Reuters και του Bloomberg, Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για το ποιοι θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθούν να δημιουργήσουν ισορροπημένη εικόνα στις θέσεις ισχύος της Ε.Ε., εξασφαλίζοντας για τους υποψηφίους τους τουλάχιστον μία θέση επιρροής. «Είναι δύσκολο να προχωρήσει οτιδήποτε στην Ευρώπη εάν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν συμφωνήσουν», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. «Δεν νιώθει κανείς ακόμη ότι βρισκόμαστε σε επείγουσα κατάσταση. Χρειαζόμαστε γαλλογερμανική κοινή γραμμή, χρειαζόμαστε πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Τίποτα από αυτά δεν υφίσταται ακόμη, είναι πολύ νωρίς ώστε να δείξει κανείς τις αληθινές του προθέσεις», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Η Γερμανία θα προσπαθήσει να κερδίσει είτε την προεδρία της Κομισιόν, ύστερα από πενήντα χρόνια, είτε της ΕΚΤ, που δεν έχει εξασφαλίσει ποτέ. Οσο ο Μάνφρεντ Βέμπερ, εκλεκτός της Μέρκελ, φαίνεται να χάνει την απήχησή του ως υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, η Γερμανία προετοιμάζεται να δώσει έμφαση στον Γενς Βάιντμαν, πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Bloomberg. Ωστόσο, ούτε ο Βάιντμαν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Ευρωπαίους, διότι στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με καίριες οικονομικές στρατηγικές του απερχόμενου Μάριο Ντράγκι.

«Ο Μακρόν οφείλει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία η Μέρκελ θα πρέπει να εγκαταλείψει τον Βέμπερ ως εκλεκτό της υποψήφιο», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters. «Αλλά κάνει το αντίθετο και την περιορίζει σε μια γωνία», συμπλήρωσε.

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, δεν έχει δείξει σαφή προτίμηση σχετικά με το ποιους υποψηφίους θα προτείνει για τις θέσεις ισχύος, όπως υποστήριξαν στο Reuters διπλωμάτες και υψηλά στελέχη της Ε.Ε. Ανάμεσα στα ονόματα που προωθεί ο Μακρόν για την προεδρία της ΕΚΤ βρίσκονται ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, ενώ για την προεδρία της Κομισιόν, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος Ανταγωνισμού, και ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή