Δύο υπερυπολογιστές των ΗΠΑ ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης

Δύο υπερυπολογιστές των ΗΠΑ ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αμερικανικά «τέρατα» βρίσκονται ξανά στην πρώτη και δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων υπερυπολογιστών (Top 500), ενώ ο μεγαλύτερος κινεζικός υπερυπολογιστής έπεται στην τρίτη θέση.

Τη Νο 1 κατέχει ο υπολογιστής Summit και τη Νο 2 ο Sierra, που και οι δύο ανήκουν στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και έχουν κατασκευασθεί από την ΙΒΜ, ενώ ακολουθεί τρίτος ο Sunway TaihuLight του Κινεζικού Εθνικού Υπερυπολογιστικού Κέντρου.

Δύο υπερυπολογιστές των ΗΠΑ ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης-1

O υπερυπολογιστής Sierra.

Ο Summit (που σημαίνει «Κορυφή») έχει επεξεργαστική ισχύ 148,6 petaflops, δηλαδή μπορεί να κάνει 148,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί, ενώ ο Sierra (94,6 petaflops) στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Η Κίνα συνεχίζει να έχει τους περισσότερους υπερυπολογιστές (219) στο Top 500 που δημοσιοποιείται ανά εξάμηνο και ακολουθούν οι ΗΠΑ (116), η Ιαπωνία (19), η Βρετανία (18), η Γαλλία (18) και η Γερμανία (14).

Οι περισσότεροι υπερυπολογιστές είναι κατασκευασμένοι από τη Lenovo (173), ενώ ακολουθούν η Inspur με 71 και η Sugon με 63.

Για πρώτη φορά στην ιστορία και τα 500 μηχανήματα έχουν περάσει σε ισχύ το όριο του ενός petaflop.

Η συνολική επεξεργαστική ισχύς όλων των μηχανημάτων του Top 500 έφθασε τα 1,56 exaflops (ένα exaflop είναι 1.000 petaflops), αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Η ισχύς αναμένεται να έχει διπλασιασθεί έως το 2021, καθώς μόνο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν δύο νέους υπερυπολογιστές, τους Frontier και Aurora, ο καθένας με ισχύ τουλάχιστον ένα exaflop.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή