Ακόμη πιο κοντά στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

Ακόμη πιο κοντά στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα ακόμη βήμα προς την πρωθυπουργία της Βρετανίας έκανε, χθες, ο Μπόρις Τζόνσον επικρατώντας με 143 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Ο οπαδός του «ρεαλιστικού» Brexit Ρόρι Στιούαρτ έμεινε εκτός του σημερινού τελευταίου γύρου, ενώ η διαφορά μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που ήρθε δεύτερος, και του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, που ήρθε τρίτος, είναι πολύ μικρή για να κριθεί ποιος από τους δύο θα αναμετρηθεί με τον Τζόνσον στην τελική μονομαχία.

Πολλά στελέχη των Συντηρητικών στοιχίζονται πίσω από τον Τζόνσον με την ελπίδα ότι θα επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τους Συντηρητικούς προς την κατεύθυνση του κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. Η Τερέζα Μέι, που παραμένει στην πρωθυπουργία μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής ψηφοφορίας στα τέλη Ιουλίου, δεν έχει αποκαλύψει τις προτιμήσεις της σε κανέναν, ούτε καν στον σύζυγό της, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της.

Εν τω μεταξύ, η πορεία του Τζόνσον προς την πρωθυπουργία δεν συνεπάγεται και πορεία προς πιο ξεκάθαρες θέσεις. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit στις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας και στα ιρλανδικά σύνορα, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν θα επιβάλει δασμούς στα βρετανικά προϊόντα, καθώς η Βρετανία μπορεί να βασιστεί στη συμφωνία της GATT που επιτρέπει εμπόριο χωρίς δασμολογικές επιβαρύνσεις. «Αυτό είναι λάθος. Για να γίνει αυτό, οι δύο πλευρές πρέπει πρώτα να συνομολογήσουν εμπορική συμφωνία», παρατήρησε η υπηρεσία του BBC που ελέγχει την ακρίβεια των δηλώσεων των πολιτικών στον «αέρα» της κρατικής βρετανικής τηλεόρασης.

Πέραν των Χαντ και Γκρόουβ, που συγκέντρωσαν 54 και 51 ψήφους αντίστοιχα, παρών στον αποψινό τελευταίο γύρο απέναντι στον Τζόνσον θα είναι και ο Σατζίντ Τζαβίντ, που συγκέντρωσε 38 ψήφους. Θα ακολουθήσει η φάση της επιστολικής ψήφου των μελών του Συντηρητικού Κόμματος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή