Επιχείρηση γοητείας από τον Γενς Βάιντμαν

Επιχείρηση γοητείας από τον Γενς Βάιντμαν

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει η Γαλλία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για τον εκλεκτό της Μέρκελ, Γενς Βάιντμαν, να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ.

Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, να μοιραστούν τις κορυφαίες θέσεις ισχύος της Ευρώπης, από τις οποίες θα μπορούν να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή.

Σε μια προσπάθεια εξιλέωσής του απέναντι στους ηγέτες των  –νοτίων κατά κύριο λόγο– ευρωπαϊκών χωρών, ο Γενς Βάιντμαν, κορυφαίος υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ, υποστήριξε χθες στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) είναι έγκυρο και νόμιμο, όπως άλλωστε έκρινε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το «αγκάθι» στην υποψηφιότητα του Βάιντμαν ήταν η έντονη αντίδραση που είχε δείξει κατά το παρελθόν στην οικονομική πολιτική του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε δηλώσει το 2012 ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ. Ο Βάιντμαν έφερε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, προκειμένου να κριθεί η νομιμότητά του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit, ο Γερμανός οικονομολόγος ισχυρίστηκε ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διότι ανησυχούσε για τη νομισματική πολιτική. «Η επιχειρηματολογία μου δεν αποτελούσε κάποια κατευθυντήρια γραμμή, απλώς ανησυχούσα ότι η νομισματική πολιτική θα προσδενόταν στο άρμα της δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Βάιντμαν. «Φυσικά, μια κεντρική τράπεζα πρέπει να δρα αποφασιστικά όταν πραγματοποιείται το χειρότερο σενάριο, αλλά, δεδομένης της ανεξαρτησίας της, δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία για το εάν κινείται εντός του πλαισίου της εξουσιοδότησής της», συμπλήρωσε.

Δεδομένου ότι ο απερχόμενος Μάριο Ντράγκι έχει δρομολογήσει για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, πολλοί δεν πείσθηκαν από τη δικαιολόγηση του Βάιντμαν για τα επανειλημμένα χτυπήματά του στην πολιτική του Ντράγκι. Ο Βάιντμαν «χρησιμοποιούσε πάντοτε πολιτικο-οικονομική και οικονομική εξήγηση για τα επιχειρήματά του και δεν έχει ποτέ κρίνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) με νομικά επιχειρήματα», δήλωσε στο Bloomberg στέλεχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Πάντοτε έλεγε ότι το ζήτημα έπρεπε να λυθεί από τα δικαστήριο και συνεπώς τα σχόλιά του στη γερμανική Die Zeit «δεν εκφράζουν αλλαγή στη στάση του», συμπλήρωσε.

Παρότι η Μέρκελ προωθεί παράλληλα τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, πολλοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι η Γερμανία θα προτιμήσει να κερδίσει τη θέση ισχύος στην ΕΚΤ με ισχυρότερο χαρτί τον Βάιντμαν.

Προτεραιότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι να εξασφαλίσει την ανάδειξη κάποιου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έχει κοινές με αυτόν βλέψεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με κάποιο φιλικό πρόσωπο επικεφαλής της Κομισιόν, η Γαλλία ελπίζει ότι θα μπορεί να κινεί με μεγαλύτερη ευκολία τα νήματα σχετικά με καίρια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική πολιτική και το μεταναστευτικό. Από την άλλη πλευρά, η εξασφάλιση της προεδρίας της ΕΚΤ δεν φαίνεται εξίσου ελκυστική επιλογή για τον Γάλλο πρόεδρο, αφού η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της, όπως δήλωσε στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το όνομα της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επιτρόπου Ανταγωνισμού, ακούγεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος την έχει προωθήσει επανειλημμένως.

Πολλοί θεωρούν ότι η Βεστάγκερ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν και επομένως κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές.

«Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει καλή εμπειρία διοίκησης στην κυβέρνηση της Δανίας και καλή εμπειρία διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. «Δεν είναι η δική μου υποψήφια, αλλά πιστεύω ότι προφανώς πληροί τα κριτήρια», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή