Μηνύσεις για επαναπροωθήσεις υπέβαλε το ΕΣΠ στην Eισαγγελία για τα αυξημένα περιστατικά στον Εβρο

Μηνύσεις για επαναπροωθήσεις υπέβαλε το ΕΣΠ στην Eισαγγελία για τα αυξημένα περιστατικά στον Εβρο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη με συγκεκριμένα στοιχεία προσέφυγε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) όσον αφορά τις καταγγελίες για παράνομες, άτυπες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην περιοχή του Εβρου. Επώνυμες καταγγελίες δείχνουν ότι τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ στο ΕΣΠ καταφεύγουν Τούρκοι πολίτες, η ζωή των οποίων κινδυνεύει εφόσον επιστρέψουν στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τρεις μηνύσεις για να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας, με εγκαλούντες πέντε Τούρκους πρόσφυγες και το ανήλικο τέκνο των δύο εξ αυτών. Μία εκ των μηνύσεων έχει κατατεθεί από γυναίκα η οποία κρατείται στις τουρκικές φυλακές. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αδελφού της, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα, η γυναίκα είχε περάσει στην Ελλάδα από τον Εβρο, ωστόσο επαναπροωθήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία, όπου και συνελήφθη. Η δεύτερη μήνυση αφορά τέσσερα άτομα εκ των οποίων το ένα ανήλικο, και κατατέθηκε από ομάδα συνολικά 11 ατόμων που κατήγγειλαν ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Το συγκεκριμένο περιστατικό σύμφωνα με το ΕΣΠ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου και ορισμένοι εκ της ομάδας των 11 βρέθηκαν στα γραφεία του Συμβουλίου επιβεβαιώνοντας την ιστορία. Μάλιστα, το ΕΣΠ επισημαίνει ότι ενημέρωσε σχετικά και το γραφείο της Υπατης Αρμοστείας (Υ.Α.) για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα. Ο επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α., κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, απέστειλε επιστολή στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία όμως φέρεται να αρνήθηκε τα περιστατικά.

Η τρίτη μήνυση που κατατέθηκε από το ΕΣΠ αφορά Τούρκο πολίτη, ο οποίος ωστόσο δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του. Το ΕΣΠ κατέθεσε επίσης αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μαζί με φάκελο όλων των στοιχείων που έχουν περιέλθει σε γνώση του και αφορούν καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων από την περιοχή του Εβρου, ιδίως για το χρονικό διάστημα από 27/4/2019 έως σήμερα.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για τη διερεύνηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Εβρου, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για ανάλογες καταγγελίες. Ωστόσο «έως σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση, ενώ οι καταγγελίες που αφορούν την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων συνεχίζουν να πληθαίνουν», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μία εβδομάδα δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν» τις καταγγελίες και εξέφρασε «ανησυχία». Ομως, τόνισε ότι την ευθύνη έχουν οι ελληνικές αρχές, από τις οποίες αναμένεται απάντηση, ενώ η κατάσταση «παρακολουθείται από κοντά».

Υπό το βάρος αυτών των καταγγελιών «εορτάζεται» σήμερα 20 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στο όνομα της οποίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn φύτεψε, συμβολικά, μία ελιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή