Ξεκίνησε η «μάχη» για τις δύο εργολαβίες του Καλογρίτσα

Ξεκίνησε η «μάχη» για τις δύο εργολαβίες του Καλογρίτσα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, ο «χορός» των διεκδικητών των δύο εργολαβιών του έργου Πάτρα – Πύργος, μετά την αδυναμία του ομίλου Καλογρίτσα να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης προκειμένου να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, όπως επίσης και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες, έχει στα χέρια του επιστολή της ιταλικής τεχνικής εταιρείας GD Infrastrutture, η οποία αναφέρει ότι προτίθεται να υλοποιήσει άμεσα τις δύο εργολαβίες του κ. Καλογρίτσα, με τις εκπτώσεις που έχει δώσει ο τελευταίος.

Η ιταλική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί άλλες δύο εργολαβίες του ίδιου άξονα και προφανώς εκτιμά ότι, με την ανάληψη άλλων δύο, θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας που θα της επιτρέψουν να εκτελέσει και τις νέες εργολαβίες χωρίς ζημία. Στην επιστολή της, η εταιρεία σημειώνει ότι μπορεί να προσκομίσει άμεσα τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές και να ξεκινήσει το έργο εντός 10 ημερών από την υπογραφή των συμβάσεων, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να παραδοθεί το σύνολο του έργου στον ίδιο χρόνο και όχι με μεγάλες καθυστερήσεις από τμήμα σε τμήμα. Παράλληλα, αποφεύγεται και το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, λόγω της χρονικής στενότητας που υπάρχει πλέον για την αποπεράτωση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Τράπεζας Αττικής, αποκλειστικής μέχρι σήμερα χρηματοδότριας του εν λόγω επιχειρηματία, ήταν τελικά αρνητική για την πρώτη εργολαβία, κάτι που υποχρέωσε και το ΤΜΕΔΕ να μη χορηγήσει εγγυητική καλής εκτέλεσης για την έτερη εργολαβία. Πάντως, παρότι η σχετική προθεσμία που είχε ο κ. Καλογρίτσας έληξε από την προηγούμενη Δευτέρα το πρωί, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε δημοσιευθεί στη Διαύγεια η επίσημη απόφαση του υπ. Υποδομών για την έκπτωσή του από το έργο, ενώ παραμένουν «νεφελώδεις» και οι προθέσεις του υπουργού Χρ. Σπίρτζη αναφορικά με το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

Σε ανύποπτο χρόνο πάντως, ο κ. Σπίρτζης έχει δηλώσει ότι εφόσον ο κ. Καλογρίτσας δεν ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα κηρυχθεί έκπτωτος και το έργο θα κληθεί να το υλοποιήσει ο επόμενος μειοδότης. Το πρόβλημα έγκειται όμως στο ότι ελάχιστοι εκ των υπόλοιπων μειοδοτών έχουν ανανεώσει τις εγγυητικές συμμετοχής τους (ώστε να διατηρηθεί η οικονομική τους προσφορά σε ισχύ), λόγω και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει. Για παράδειγμα, ο διαγωνισμός για την πρώτη εργολαβία που ανέλαβε ο κ. Καλογρίτσας πραγματοποιήθηκε το 2016…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή