Τεχνολογικοί γίγαντες λίγο πριν από τις ποινικές διώξεις

Τεχνολογικοί γίγαντες λίγο πριν από τις ποινικές διώξεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από τις έρευνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ισχύ, την επιρροή και τη θέση των τεχνολογικών γιγάντων είναι εάν αυτές θα οδηγήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων. Μια αγωγή στα αστικά δικαστήρια μπορεί να καταλήξει σε χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο, ενδεχόμενη ποινική έρευνα θα εντείνει τις πιέσεις σε Google, Facebook, Amazon και Apple, με αποτέλεσμα να επιβληθούν υψηλότερα πρόστιμα μαζί με μέτρα για τη διάσπασή τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνούν εξονυχιστικά τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ για να διευκρινίσουν εάν όντως η συμπεριφορά τους παραβαίνει τους κανόνες ανταγωνισμού. Παράλληλα, οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου διερευνούν εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν πλήξει τα δικαιώματα των καταναλωτών. Μόνον το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να ασκήσει ποινικές διώξεις. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και το Κογκρέσο, όμως, μπορούν να προτείνουν την έναρξη ποινικών ερευνών εάν εντοπίσουν στοιχεία παράνομων τακτικών.

Στην περίπτωση της Apple και της Google, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επικεντρωθεί στο εάν οι εταιρείες αυτές έχουν αρκετή ισχύ για να κατέχουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά τους. Στον τομέα του cloud computing (υπολογιστικό νέφος), παραδείγματος χάριν, η Google ακολουθεί τη Microsoft και την Amazon. Αλλά στον τομέα των αναζητήσεων μέσω Διαδικτύου μπορεί να θεωρηθεί πως η Google κατέχει κυρίαρχη θέση. Ιδιαίτερα όταν η διαδικασία αναζήτησης μέσω του Διαδικτύου έχει συσχετιστεί με τον όνομα της ίδιας της εταιρείας, δηλαδή της Google, καθιερώνοντας νέες λέξεις στην αργκό της πληροφορικής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει εάν οι εταιρείες αυτές παρεμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο, κάνοντας κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης τους ή λαμβάνοντας μέτρα ώστε να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στο Διαδίκτυο, εμποδίζοντας ανταγωνιστές. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα επιχειρηματολογήσουν πως δεν λειτουργούν σαν μονοπώλια, αλλά απλώς είναι καλύτεροι ανταγωνιστές από τους υπολοίπους. Εχουν ληφθεί αρκετές δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν που αναφέρουν πως «ο ανταγωνισμός είναι αδίστακτος». Μια εταιρεία που μειώνει τις δαπάνες της και επεκτείνει τις πωλήσεις της πλήττει τους ανταγωνιστές της – πολλές φορές μοιραία, όπως αναφέρεται σε δικαστική απόφαση του 1986.

Η χρηματική ποινή εις βάρος μιας εταιρείας για την παραβίαση των άρθρων 1 ή 2 του νόμου Σέρμαν (σ.σ. βάσει του οποίου, προχώρησε η διάλυση της Standard Oil σε τέσσερις οντότητες επί προεδρίας Ρούζβελτ) μπορεί να φθάσει τα 100 εκατ. δολάρια. Στους ιδιώτες, η χρηματική ποινή ενδέχεται να κινηθεί έως το 1 εκατ. δολάρια μαζί με δεκαετή φυλάκιση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google μπαίνει στο μικροσκόπιο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου. Το 2011, πραγματοποιήθηκαν έρευνες για να εξακριβωθεί μήπως οι αλγόριθμοι της μηχανής αναζήτησης ευνοούσαν την ίδια εις βάρος των ανταγωνιστών της. Τότε η Google συμφώνησε να κάνει ορισμένες μικρές αλλαγές, αλλά δεν αποφασίστηκε καμία χρηματική ποινή. Το 2018, η Ε.Ε. επέβαλε πρόστιμο 5,1 δισ. δολαρίων στην Google για την κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, ευνοώντας τις δικές της υπηρεσίες στις λειτουργίες της αναζήτησης μέσω του Διαδικτύου. Αλλά ακόμη και αυτή η χρηματική ποινή δεν φαίνεται να έχει ασκήσει κάποια επίδραση στην Google, τα κέρδη της οποίας διαμορφώθηκαν πέρσι στα 30 δισ. δολάρια.

Το ζήτημα είναι εάν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει τη συμμόρφωση των εταιρειών αυτών, που είναι τεχνολογικά και οικονομικά πανίσχυρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή