Αθήνα – Βερολίνο μέσω του βωβού κινηματογράφου

Αθήνα – Βερολίνο μέσω του βωβού κινηματογράφου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδoς συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Αθηνών και δίνει καλοκαιρινή γεύση στην κινηματογραφοφιλία με το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Πόλη – Η εποχή του Βωβού», το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο  29 και 30 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς. Το διήμερο αφιέρωμα στον βωβό κινηματογράφο περιλαμβάνει τρεις ταινίες γυρισμένες στις αρχές του 20ού αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο («Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ», «Ανθρωποι την Κυριακή», «Κοινωνική Σαπίλα») και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου αφιερώματος με γενικό τίτλο «Κινηματογράφος και πόλη» που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο (12-18/9) κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας προβολών με εμβληματικές, ομιλούσες ταινίες γυρισμένες σε σημαντικές μητροπόλεις όλου του κόσμου, από την Αθήνα και το Παρίσι, μέχρι το Τόκιο και τη Βενετία.

Το  Σάββατο 29/6 θα προβληθούν δύο ταινίες: Στις κωμικές «Περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) του Ζόζεφ Χεπ, ο Βιλλάρ αναζητεί τον έρωτά του σε όλη την Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας και ένα ανεκτίμητης αξίας πορτρέτο της Αθήνας στη δεκαετία του ’20. Στην ταινία «Ανθρωποι την Κυριακή» (1929-30, Βερολίνο), παρακολουθούμε πέντε αστούς σε μια κυριακάτικη απόδραση στην πόλη: μια ανάλαφρη ματιά στη μεσοπολεμική καλοκαιρινή μητρόπολη σε μια στιγμή συλλογικής ευδαιμονίας, πριν από την άνοδο του Χίτλερ. Το σενάριο υπογράφει ο Μπίλι Ουάιλντερ και τη σκηνοθεσία οι Ρόμπερτ Σιόντμακ, Εντγκαρ Ούλμερ και Ρόχους Γκλίζε.

Την Κυριακή 30/6 θα προβληθεί η γυρισμένη στην Αθήνα βωβή ταινία «Κοινωνική Σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου, το πρώτο ελληνικό φιλμ κοινωνικής κριτικής, πρόδρομος του νεορεαλισμού στην Ελλάδα.

Κινηματογράφος Λαΐς, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136. Εναρξη στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή