Τα φετινά βραβεία Ράνσιμαν απονεμήθηκαν, στο Λονδίνο

Τα φετινά βραβεία Ράνσιμαν απονεμήθηκαν, στο Λονδίνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Runciman Award» είναι ένας θεσμός ταιριαστός με το πρόσωπο στη μνήμη του οποίου θεσπίστηκε. Η ιδέα για ένα βραβείο προς τιμήν του διάσημου βυζαντινολόγου Στίβεν Ράνσιμαν αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1983, όταν τα ηνία του συλλόγου Anglo-Hellenic League, είχε ο Λόρδος Τζέλικο. Τελικά πήρε σάρκα και οστά τρία χρόνια αργότερα. Ο σύλλογος που θεσπίστηκε το 1913 είναι πραγματικός πυλώνας στις ελληνοβρετανικές πολιτιστικές σχέσεις. Πρόεδρός του σήμερα είναι ο Τζον Κίτμερ, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου που υπηρέτησε στην Αθήνα πριν από την Κέιτ Σμιθ. Ο Κίτμερ έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του στον Γιάννη Ρίτσο, μιλάει εκπληκτικά ελληνικά και ήταν από τους διπλωμάτες που προσέγγισαν με θαυμασμό και αγάπη τη λογοτεχνική μας παράδοση.

Σκοπός του βραβείου είναι να αναδείξει ποιοτικές εκδόσεις στην αγγλική με επίκεντρο το παρελθόν αλλά και το παρόν της χώρας μας στον τομέα της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της ποίησης, της αρχαιολογίας, των βιογραφιών, των πολιτικών επιστημών. Αφορά βιβλία των οποίων η παρθενική κυκλοφορία έγινε το προηγούμενο έτος από τη βράβευση. Ανάμεσα στους νικητές βρίσκουμε μεγάλα ονόματα όπως ο Ρόντρικ Μπίτον και ο Μαρκ Μαζάουερ. Πέρυσι το βραβείο μοιράστηκαν δύο θαυμάσια βιβλία: το «Classical Greek Oligarchy. A Political History» του Μάθιου Σίμοντον από τις Εκδόσεις του Πρίνστον και το «House of Names» του Κολμ Τoϊμπίν από τις εκδόσεις Πένγκουιν & Βάικινγκ.

Τα φετινά βραβεία Ράνσιμαν απονεμήθηκαν, στο Λονδίνο-1

Ο Τζον Κίτμερ με τον Δημ. Καραμήτσο-Τζιρά και τον Ευρ. Ευρυβιάδη.

Το έργο της επιτροπής δεν ήταν εύκολο ούτε εφέτος. Τα βραβεία παρουσιάστηκαν στις 13 Ιουνίου σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε στο Hellenic Centre του Λονδίνου. Για την καλύτερη έκδοση κλήθηκαν να αποφασίσουν οι 4 κριτές που είναι ο Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, ο Πίτερ Φράνκοπαν, καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας στην Οξφόρδη, η καθηγήτρια Τζούντιθ Μόσμαν,  αντιπρύτανης στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κόβεντρι και η καθηγήτρια Νίσε Μακ Σουίνι από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Τη στελέχωση της κριτικής επιτροπής εγκρίνει και ο χορηγός του βραβείου. Τα τελευταία τρία έτη είναι το δικηγορικό γραφείο «Elias Paraskevas» που έδωσε τις 9.000 στερλίνες του επάθλου.

Το βραβείο μοιράστηκαν πάλι δύο βιβλία. Πρόκειται για το «Τime and its Adversaries in the Seleucid Empire» από τον Πολ Κόσμιν και το «The Transformation of Athens» από τον Ρόμπιν Οσμπορν με τη βραχεία λίστα να περιλαμβάνει και άλλα πολύ αξιόλογα πονήματα. Η ανακοίνωση έγινε σε ένα ενθουσιώδες κοινό 100  και πλέον ατόμων με την παρουσία του Ελληνα πρέσβη και του ύπατου αρμοστή της Κύπρου και άλλων προσωπικοτήτων και μελών της ελληνικής και κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή