Η Εκκλησία ως λαϊκή αγορά;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών βλέπουμε τρεις φωτογραφίες από τη συνάντηση υποψήφιας βουλευτίνας της Ν.Δ. με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προσπαθώ να καταλάβω τη λογική με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία υποψηφίων. Θεωρητικά υπάρχει πρόσχημα: ζητούν την ευχή του και τη δίνει, τι άλλο να κάνει; Μέχρι εδώ, καλά. Οι κάμερες όμως γιατί είναι παρούσες; Και γιατί ανεβαίνουν οι σχετικές φωτογραφίες στο σάιτ iaath.gr; Στο κείμενο υπάρχει μια αληθοφανής ερμηνεία: η υποψήφια θέλει να κάνει δωρεάν προεκλογική συγκέντρωση με καλλιτέχνες, στην οποία όσοι προσέρχονται μπορούν να δωρίσουν ρούχα για την ιματιοθήκη της Αρχιεπισκοπής. Πέρα από την ατυχή χρονική συγκυρία (17 ημέρες πριν από τις εκλογές και μέσα στο καλοκαίρι που όσοι πένονται έχουν ανάγκη από άλλα πράγματα και όχι ρούχα), γεννιέται το ερώτημα: μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός να εμπλέκει με τόσο απροκάλυπτα κυνικό τρόπο την Εκκλησία στην καμπάνια του; Η ίδια η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος, από την άλλη, δεν οφείλουν να διαφυλάξουν το κύρος και την αμεροληψία τους;

Την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει την ευχή του μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου ένας υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, ενώ στη Χίο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε επίθεση από ιερέα, ο οποίος πήρε κέρματα από το παγκάρι της ενορίας και τα πέταξε στον βουλευτή Χίου φωνάζοντάς του πως «αυτά είναι τα αργύρια που πούλησες τη Μακεδονία». Επισήμως δεν υπήρξε κάποια αποδοκιμασία από την Αρχιεπισκοπή, παρόλο που ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απευθύνθηκε στον Ιερώνυμο και του ζήτησε να πάρει θέση.

Ας υιοθετήσουμε την πλέον καλόπιστη εκδοχή. Οτι δηλαδή όσοι υποψήφιοι συρρέουν στην Αρχιεπισκοπή και στις μητροπόλεις είναι όντως θεοσεβούμενοι, έχουν πράγματι ανάγκη «την ευχή» και δεν κάνουν ψηφοθηρία. Οι ίδιοι οι ιερείς δεν θα έπρεπε κανονικά να δεχθούν να τη δώσουν, ζητώντας όμως στους πολιτευτές να επιστρέψουν στις 8 Ιουλίου; Ακόμη κι αν έκριναν ότι αυτό είναι δύσκολο και πως έτσι δυσαρεστούν το ποίμνιό τους, δεν όφειλαν τουλάχιστον να απομακρύνουν τις κάμερες και να δώσουν εντολή να μην καλύπτονται αυτού του είδους οι συναντήσεις από το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής, ούτε να χρησιμοποιούνται τα στιγμιότυπα σε προεκλογικά φυλλάδια ή φίλα προσκείμενα ΜΜΕ; Αν συνεχιστεί αυτή η εργαλειοποίηση, η Εκκλησία κινδυνεύει να υποκαταστήσει προεκλογικά τη λαϊκή αγορά ως ιδανικό φόντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή