Ο πνιγμένος και τα «ντιμπέι»

Ο πνιγμένος και τα «ντιμπέι»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Είναι παλαιόθεν γνωστό ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο πνιγμένος από τα ντιμπέιτ πιάνεται. Ετσι τώρα ο κ. Τσίπρας θέλει μονομαχία στα τηλεοπτικά πλατό, επειδή δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει, ενώ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνείται, διότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει. Γι’ αυτό και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε τα βέλη της μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ και τους όρους προβολής των κομμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή την αντιπαράθεση παραλληλίστηκε από πολλούς με τον τηλεοπτικό μονόλογο του προπονητή Νίκου Αλέφαντου «ντιμπέι ρε, ντιμπέι» που κυκλοφορεί ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα. Εδώ όμως υπάρχει κάτι παραπάνω, κάτι που δείχνει την άγνοια του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς λειτουργεί το πολίτευμα ή –ακόμη χειρότερα– την υποτίμηση γι’ αυτή τη λειτουργία.

«Και τι, τελικά, το αρνητικό υπάρχει στη διεξαγωγή μιας προγραμματικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο υποψήφιων πρωθυπουργών», αναρωτήθηκε η κ. Αχτσιόγλου δίχως ποτέ κανείς να της πει ότι στην Ελληνική Δημοκρατία οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί δεν είναι δύο, αλλά σαράντα, όσα ακριβώς τα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας. Διότι, στο κάτω κάτω της γραφής, η κ. Φώφη Γεννηματά, ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας κ.ά. δεν κατεβαίνουν στο Champions League. Για την πρωθυπουργία αγωνίζονται, ασχέτως αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να την κατακτήσουν.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για τα πολιτικά επιτελεία και τα κανάλια, αλλά σε θεσμικό επίπεδο δεν παίζουν κανένα ρόλο. Στον προεκλογικό αγώνα, η Δημοκρατία θέλει τους πάντες στην ίδια αφετηρία και να αγωνίζονται με τους ίδιους όρους.

Προκαλεί, δε, εντύπωση που ένα κόμμα, το οποίο έκανε καριέρα καταγγέλλοντας την «κοινωνία του θεάματος» κι άλλα τέτοια Τσομσκιανά, ρίχνει το βάρος του για ένα τηλεοπτικό σόου, βασίζοντας δε –έστω με άρρητο τρόπο– την επιχειρηματολογία του στις «δημοσκοπήσεις που πέφτουν πάντα έξω». Διότι, στο κάτω κάτω της γραφής, αυτό που δείχνουν τα γκάλοπ είναι ότι δεν υπάρχουν «δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί», αλλά «ένας υποψήφιος πρωθυπουργός και ένας υποψήφιος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Συνεπώς, και με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις, πρέπει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει ένα διάγγελμα για το πώς θα κυβερνήσει και ο κ. Αλέξης Τσίπρας ένα δεύτερο για το πώς θα αντιπολιτευθεί.

Επομένως, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κ. Τσίπρα, αλλά των περασμένων ετών, που έλεγε πως «η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας για δύο μονάχα εκ των υποψηφίων, για δύο κόμματα μονάχα, είναι αν μου επιτρέψετε την έκφραση υποτιμητικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας» (ΔΕΘ, 10.9.2009).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή