Προεκλογική προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες

Προεκλογική προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες σε μόνιμη βάση υπόσχεται η κυβέρνηση, υπό τον όρο βέβαια να επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και θα προωθήσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «συζητείται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019. Η νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα προκαταβολής θα είναι πάγια και θα ισχύσει και για τα επόμενα έτη». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), ο οργανισμός που κάνει τις εκτιμήσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες και στη συνέχεια καταβάλλει τις αποζημιώσεις, χρωστά ακόμα τα χρήματα του 2018 στους αγρότες.

Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα στη φετινή αγορά επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, με τη συμμετοχή των βουλευτών των νομών Ημαθίας και Πέλλας και εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων και ομάδων παραγωγών από τους δύο νομούς.

Στη συνέχεια, ο υπουργός εξήγγειλε δέσμη μέτρων που προτίθεται να υλοποιήσει… τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Οπως τόνισε, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των ομάδων παραγωγών. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ανέφερε ότι «την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018» και ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση (προφανώς στην επόμενη Βουλή, αφού η παρούσα έχει κλείσει ενόψει εκλογών) που θα κατοχυρώνει την προκαταβολή των αποζημιώσεων.

Την αξιοπιστία των εξαγγελιών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης: «Τώρα –17 μέρες πριν από τις εκλογές– θυμήθηκε ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν στη δήθεν άμεση κατάρτιση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότασης για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, όταν από τον Μάρτιο του 2018 ο ίδιος ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την εκπόνηση προγράμματος για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και όλο αυτό το διάστημα, τόσο ο προκάτοχος του κ. Αραχωβίτη, όσο και ο ίδιος το είχαν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους». Αναφορικά με την προκαταβολή των αποζημιώσεων ο κ. Καρασμάνης υπενθύμισε ότι «ο ίδιος παρέδωσα σχετική τροπολογία στον προκάτοχό του τον Ιανουάριο του 2015, την οποία κρατάνε επί 4,5 χρόνια στα συρτάρια του γραφείου τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή