Το Κονκλάβιο (21/06/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι αυτούς, αλλά ποιους;

Ομολογουμένως, η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά πολιτισμένη. Δηλαδή, δεν τσακώθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα τα βρουν αμέσως στις λεπτομέρειες, όπου και κρύβεται ο διάβολος. Αναφέρομαι στη χθεσινή συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με βασικό θέμα το ντιμπέιτ των πέντε. Σημειώνω ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος προσήλθε μόνος. Και προσήλθε με την ιδέα να μην είναι τηλεοπτικοί ή μόνο τηλεοπτικοί οι δημοσιογράφοι που θα αναλάβουν τις ερωτήσεις του ντιμπέιτ. Ολοι αντέτειναν ότι αυτό είθισται, γιατί το ντιμπέιτ είναι τηλεοπτικό και επειδή οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι αυτοί που θα το προβάλουν.

H πλευρά της Ν.Δ. επέμεινε διά του Κωνσταντίνου Ζούλα ότι δεν ορίζουν τα κόμματα δημοσιογράφους, αλλά τα μέσα για τα οποία εργάζονται. Και με ποια κριτήρια θα «κοπεί» κάποιος, αν «κοπεί»; Πληροφορούμαι ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να κάνουν τον ένα κύκλο του ντιμπέιτ τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι και τον δεύτερο κάποιοι άλλοι. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει και κανένας πρόθυμος να ανεβεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να υποβάλει, ας πούμε, μία ερώτηση και να φύγει. Για το θέμα παραμένει ασάφεια, αφού ούτε ο Ηλιόπουλος δεν ξεκαθάρισε πλήρως τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπάχαλο

Ερχομαι σε πιο διαβολικές λεπτομέρειες που συζητήθηκαν και αφορούν τις θεματικές ενότητες και τους κανόνες της συζήτησης. Οπως στην πρόταση του Ηλιόπουλου να υπάρχει μια ελεύθερη ερώτηση αρχηγού προς αρχηγό, δηλαδή να μπορεί να παρέμβει ένας αρχηγός στην απάντηση κάποιου άλλου και να του υποβάλει ερώτηση. Κοινώς, να τα κάνει «μπάχαλο». Υποθέτω ότι ο Αλ. Τσίπρας θα την έχει κιόλας έτοιμη και δεν αποκλείω να αφορά την «καραμέλα» περί εργασιακού «Νταχάου» που περιμένει τους Ελληνες επί Μητσοτάκη… Εκεί ακούω ότι αντέδρασαν κυρίως τα μικρά κόμματα, με το επιχείρημα ότι με αυτά και με εκείνα το ντιμπέιτ θα καταλήξει να είναι των δύο και όχι των πέντε.

Μπεν Χουρ

Με όλα αυτά, η συζήτηση κινδυνεύει να γίνει «Μπεν Χουρ» και να κουράσει. Συμφώνησαν, τουλάχιστον, να λήξει στις δύο ώρες. Οπως και στο ότι η ελεύθερη ερώτηση δεν είναι καλή ιδέα. Αυτή θα αντικατασταθεί από μια κάρτα (κίτρινη ή κόκκινη, δεν ξέρω). Δηλαδή, θα μπορεί ένας αρχηγός να διακόψει και να κάνει παρατήρηση σε κάποιον άλλο. Κατά τα λοιπά, διαφωνία σημειώθηκε στις θεματικές. Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καθόλου τομείς όπως η καθημερινότητα και η ασφάλεια… Αλλά το γενικότερο κλίμα ήταν, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες, να τα βρουν. Η συνέχεια στο επόμενο (τη Δευτέρα).

Κάπου εδώ κρίνω σκόπιμο να επισημάνω μια σημαντική λεπτομέρεια: καθώς οδεύουμε σε νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Ιουλίου, ακόμη ένα θέμα που θα πρέπει να λύσουν οι της διακομματικής είναι να βρουν νέα ημερομηνία για το ντιμπέιτ. Καλή τύχη!

«Καλώς ήλθες στο κλαμπ»

Δύο ήταν τα πολιτικά πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν με παρεμβάσεις στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Και τα δύο τοποθετήθηκαν για την εκδίωξη του Βαγγέλη Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ. Το λέω γιατί, μετά τον Τάσο Γιαννίτση, ήταν η σειρά της Αννας Διαμαντοπούλου να σχολιάσει την απόφαση της Φώφης Γεννηματά. Μίλησε για «ακατανόητη με όρους εθνικού συμφέροντος και αήθη ανθρώπινα πολιτική εκδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου που συνετελέσθη». Και τον καλωσόρισε στον «μεγάλο χώρο του ανέστιου και μαχόμενου πολιτικά κεντρώου προοδευτικού χώρου».

Κλείνει τα 50

Υποθέτω πως δεν είναι και ό,τι καλύτερο να γιορτάσεις τα γενέθλιά σου με κομματικούς παράγοντες και εν δυνάμει ψηφοφόρους, αλλά δεν υπάρχει και άλλη επιλογή προεκλογικά. Το λέω διότι ακούω ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κλείνει σήμερα τα 50 και δίνει ραντεβού στο Περιστέρι για ένα ποτήρι κρασί. Να τα εκατοστίσει.

Συνωστισμός

Κόσμος πολύς αρχίζει να συνωστίζεται στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει την αυριανή τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Ο Ελπιδοφόρος βρίσκεται στο Μεγάλο Μήλο ήδη από την Τετάρτη, όταν και δείπνησε με τον προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο. Πληροφορούμαι ότι στην τελετή ενθρόνισης στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων. Αντ’ αυτού, η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή