Βρετανία: Αποπομπή υφυπουργού της Μέι για βία προς ακτιβίστρια

Βρετανία: Αποπομπή υφυπουργού της Μέι για βία προς ακτιβίστρια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέπεμψε χθες από το αξίωμά του τον υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ, ο οποίος έπιασε ακτιβίστρια της Greenpeace από τον λαιμό για να την οδηγήσει εκτός αίθουσας. Περίπου 40 ακτιβίστριες ντυμένες με επίσημα κόκκινα φορέματα εισήλθαν στο επίσημο δείπνο όπου μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, επιχειρώντας να διαβάσουν εναλλακτική ομιλία που επεσήμαινε τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.

Ενώ οι περισσότερες ακτιβίστριες βρίσκονταν στην άλλη πλευρά της αίθουσας και οι παριστάμενοι άκουγαν υπομονετικά όσα είχαν να πουν, ο Φιλντ σηκώθηκε από τη θέση του, στρίμωξε με βίαιο τρόπο μία από τις γυναίκες σε κολόνα, έβαλε με δύναμη το χέρι του γύρω από τον λαιμό της και την πήγε με αυτή τη λαβή ώς την έξοδο. Το βίντεο προξένησε έντονες αντιδράσεις, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το είδε και επιθυμεί να αναστείλει τη συνεργασία της με τον Φιλντ μέχρι να διερευνηθεί το ζήτημα. Η Μέι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η μεταστροφή της κυβέρνησης υπέρ του στόχου για μηδενικούς ρύπους έως το 2050 είχε σχέση με τη δική της εμπειρία ως συχνής επισκέπτριας των Αλπεων, καθώς χρόνο με τον χρόνο βλέπει έναν συγκεκριμένο παγετώνα να συρρικνώνεται.

Ο στόχος των μηδενικών εκπομπών έως το 2050 δεν υιοθετήθηκε, ωστόσο, από τους ηγέτες των «28» στην τελευταία σύνοδο στις Βρυξέλλες, καθώς η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Εσθονία μπλόκαραν την ομόφωνη απόφαση. Πολλές από τις ενέργειες που απαιτούνται για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνουν άμεσα –και όχι το 2050–, αλλά ένας τέτοιος σαφής μακροπρόθεσμος στόχος είναι χρήσιμος διότι προσφέρει το ασφαλές περιβάλλον που επιθυμούν πολλές επιχειρήσεις για να προσανατολίσουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους. Η κυβέρνηση της βαριά εξαρτημένης από το κάρβουνο Πολωνίας υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα ανταλλάγματα που θα της δοθούν προκειμένου να εκσυγχρονίσει την οικονομία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή