Εισαγγελέας Αγγελής: Δεν θα πάω φυλακή για τη Novartis

Εισαγγελέας Αγγελής: Δεν θα πάω φυλακή για τη Novartis

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για πολιτικοδικαστικό παρασκήνιο και σειρά παραβάσεων στην υπόθεση της Novartis, καθώς ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, χθες, με νέα του αναφορά στον Αρειο Πάγο υπαινίχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι «εκτελείται το Β΄ σχέδιο Ρασπούτιν» εις βάρος του, δηλώνοντας εμφαντικά: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή για τη Novartis». O κ. Αγγελής, ο οποίος είχε κληθεί σε κατάθεση χθες από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα που διενεργεί τις έρευνες για τις καταγγελίες Αγγελή σχετικά με τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση, κυρίως ως προς την εμπλοκή των πολιτικών, δεν προσήλθε, αμφισβητώντας την αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας και προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινήσεών του.

«Επιφυλάσσομαι», αναφέρει επί λέξει ο κ. Αγγελής, «να δώσω τα παραπάνω έγγραφα στη δημοσιότητα, εάν εξακολουθήσει να εκτελείται “το Β΄ σχέδιο Ρασπούτιν”, που είναι να “φορτωθώ” εγώ την ανικανότητα ή ακόμα και τον δόλο κάποιων σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis. Επαναλαμβάνω αυτό που από πολύ νωρίς είχα και δημοσίως διακηρύξει: Εγώ δεν θα πάω στη φυλακή για την υπόθεση Novartis».

Απόδοση ευθυνών

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που είχε διατελέσει επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε στις αρχές του χρόνου καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων προαποφασισμένες ποινικές διώξεις κατά πολιτικών, και με τη χθεσινή αναφορά του αποδίδει ευθύνες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, γιατί, όπως λέει, δεν ερεύνησε όσα επί μήνες τής είχε καταγγείλει και, επιπλέον, ότι απέκρυψε τις καταγγελίες του από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που συνεδρίασε και ανανέωσε τη θητεία στην Εισαγγελία Διαφθοράς της επικεφαλής της κ. Ελένης Τουλουπάκη.

Με λίγα λόγια, ο κ. Αγγελής δηλώνοντας για ακόμη μία φορά έλλειψη εμπιστοσύνης για τις έρευνες που έχουν διαταχθεί στον Αρειο Πάγο, ζήτησε να καταθέσει αμέσως μετά τις εκλογές, επιχειρώντας να διαλύσει τυχόν υποψίες για αποφυγή να μιλήσει στη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες του. Προς τούτο, στη νέα του αναφορά ο κ. Αγγελής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Και για να μην “παρεξηγηθώ” με τα αιτήματά μου, ξεκάθαρα διευκρινίζω ότι: με την παρούσα αίτησή μου δεν επιθυμώ να αποφύγω την ένορκη κατάθεσή μου. Επιθυμώ όμως, όσα ενόρκως θα καταθέσω (που είναι πολλά και ενδιαφέροντα), να μην τύχουν της εκ του νόμου δικονομικής κρίσεως των ατόμων εκείνων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την έκβαση της υπόθεσης».

Ο κ. Αγγελής, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο του νέες αποκαλύψεις για τους δικαστικούς χειρισμούς στη Novartis, ήδη έχει προκαλέσει εξελίξεις ερευνών τόσο σε δικαστικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς έχει προχωρήσει ήδη σε ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων τριών πολιτικών τις οποίες ο ίδιος τις είχε θέσει στο αρχείο, και ζητεί τώρα να ελεγχθούν υπό το φως των νέων δεδομένων. Τελικώς, υπέρ του να βγουν οι μηνύσεις από το αρχείο τάχθηκε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε κριθεί ως μη απολύτως νομότυπη η ενέργεια Αγγελή, για ανάσυρση των μηνύσεων με δική του πρωτοβουλία.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα, το αίτημά του –που σήμαινε και αίτηση εξαίρεσης του συναδέλφου του από την έρευνα– δεν έγινε δεκτό. Αλλος ανώτατος εισαγγελέας, ο κ. Ευάγγελος Ζαχαρής, το απέρριψε και την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο. Η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που στρέφεται εκτός των προστατευόμενων μαρτύρων και των εισαγγελέων και κατά του πρωθυπουργού αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δρομολογεί πάντως, μετά την ανάσυρσή της, άνευ ετέρου, τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή και το άνοιγμα κοινοβουλευτικών διαδικασιών ελέγχου μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή