Η βραχνή φωνή των μπλουζ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά τη νύχτα, με τις πρώτες μελωδίες του «Caught out in the rain» να πλημμυρίζουν το δωμάτιο και τη βραχνή, μυστηριώδη φωνή της Μπεθ Χαρτ να τραγουδά για τον ματαιωμένο έρωτα, σκέφτεσαι πως τα μπλουζ φτιάχτηκαν για συγκεκριμένο (και καλό) λόγο. Αν ακούσει κανείς αυτό, αλλά και τα περισσότερα από τα κομμάτια του εξαιρετικού άλμπουμ «Bang Bang, Boom Boom», θα θυμηθεί γρήγορα την κορυφαία Π. Τζ. Χάρβεϊ του «To bring you my love». Λιγότερο γνωστή από την Αγγλίδα καλλιτέχνιδα, αλλά όχι κατώτερη ερμηνευτικά, η Αμερικανίδα Χαρτ είναι από αυτές τις φωνές των ηλεκτρικών μπλουζ που ξέρουν να χαρίζουν στο είδος τη χαρακτηριστική του ατμόσφαιρα. Την ερχόμενη Πέμπτη (27/6) υπόσχεται να κάνει το ίδιο και για εμάς, στη συναυλία που θα δώσει στο Θέατρο Βράχων, στην επιστροφή της μετά τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα.

«Αγαπώ τα μπλουζ, την τζαζ, το ροκ εν ρολ, αλλά αν με ρωτήσεις δεν θα σου πω καν πως αυτά είναι τα πιο αγαπημένα μου. Εκεί θα διάλεγα μάλλον την κλασική μουσική, με συναρπάζουν οι τραγουδιστές της όπερας, όπως και ιδιοφυείς συνθέτες της. Από την άλλη, στα μπλουζ μου αρέσουν κυρίως ο σέξι χαρακτήρας και τα κότσια τους – θέλει κουράγιο για να μιλήσεις με αυτόν τον τρόπο για ό,τι ακριβώς αισθάνεσαι», μας λέει η ίδια η Μπεθ Χαρτ.

Η βραχνή φωνή των μπλουζ-1

Σε ένα μουσικό περιβάλλον (αυτό της μπλουζ ροκ) που ανδροκρατείται, η Μπεθ Χαρτ είναι μια δυναμική γυναικεία παρουσία.

Η μοναδική χροιά της φωνής της, όπως και η στιχουργική της τάση, δεν την κάνουν απλώς ιδανική για το συγκεκριμένο είδος μουσικής, αλλά και περιζήτητη συνεργάτιδα για κιθαρίστες-συνθέτες από τους πιο εκλεκτούς της ροκ μυθολογίας. Τόσο επί σκηνής όσο και στο στούντιο η Χαρτ έχει συνεργαστεί με τον Τζεφ Μπεκ, τον Slash και κυρίως τον μεγάλο Τζο Μποναμάσα. Η ίδια τον περιγράφει σαν μάστορα της κιθάρας και πηγή έμπνευσης. Γενικά σε ένα μουσικό περιβάλλον (αυτό της μπλουζ ροκ) που, όπως και να το κάνουμε, ανδροκρατείται, η Μπεθ Χαρτ είναι μια δυναμική γυναικεία παρουσία δίχως άγχος να αποδείξει την αξία της.

«Δεν πιστεύω πως πρέπει κατά κάποιον τρόπο να προσπαθήσω περισσότερο ή να τα καταφέρω καλύτερα επειδή είμαι γυναίκα. Το καλύτερο στη μουσική είναι να κυνηγάς όσα σε κάνουν αυθόρμητα χαρούμενο και σου βάζουν διαρκώς προκλήσεις. Προσωπικά, δεν θα αφήσω κανέναν να μου φερθεί… περίεργα λόγω του φύλου μου».

Ειλικρίνεια και χαρά

Παρομοίως ξεκάθαρη είναι όταν της ζητάμε να σχολιάσει και το διαρκώς αυξανόμενο ηλικιακά κοινό του είδους που υπηρετεί: «Οντως, βλέπεις όλο και περισσότερο μεγαλύτερους ανθρώπους στις συναυλίες, οι νέοι έλκονται πιο πολύ μάλλον από την ηλεκτρονική ή το χιπ χοπ. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ποιος ανταποκρίνεται, αρκεί να το κάνει με ειλικρίνεια και χαρά. Ετσι κι αλλιώς, η μουσική δεν είναι θέμα έγκρισης ή κάτι τέτοιο».

Οσο για το τι θα ακούσουμε στην προσεχή συναυλία, η Αμερικανίδα καλλιτέχνις υπόσχεται πολλά: «Κάθε περιοδεία, αλλά και κάθε συναυλία, είναι διαφορετική. Η μπάντα γνωρίζει πάνω από 100 τραγούδια, τόσο από τα καθαρά δικά μου όσο και από τις δουλειές με τον Τζο. Οταν έρχεται το βράδυ της συναυλίας πηγαίνω πάντα από νωρίς στον χώρο για να πιάσω το κλίμα, την αύρα που αποπνέει. Ταυτόχρονα ζητάμε και από τον κόσμο στα social media να μας πει τι θέλει να ακούσει – και κάπως έτσι αποφασίζουμε τι ακριβώς θα παίξουμε, σχεδόν την τελευταία στιγμή». Αξίζει να σημειωθεί πως τη συναυλία της το Θέατρο Βράχων θα ανοίξουν οι εξαιρετικοί Ελληνες The Big Nose Attack. Ωρα έναρξης στις 9.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή