Χάρι Χαν στην «Κ»: «Εχουμε χάσει το θάρρος»

Χάρι Χαν στην «Κ»: «Εχουμε χάσει το θάρρος»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, ο ανοιχτός και πολιτισμένος διάλογος χωρίς αποκλεισμούς είναι ένα από τα στοιχήματα των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, όπως λέει στην «Κ» η Χάρι Χαν, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και διευθύντρια του νεοσύστατου Stavros Niarchos Foundation Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

Η κ. Χαν λέει στην «Κ» ότι οι πολιτικοί οργανισμοί που ξεχωρίζουν και δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι όσοι κατάλαβαν ότι εκφράζουν κάτι περισσότερο από τα συμφέροντα των μελών τους και επένδυσαν στο «συλλογικό» της «συλλογικής δράσης». «Βρήκαμε ότι οι οργανισμοί που μελετήσαμε με τους φοιτητές μου και δεν είχαν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ανήκαν σε κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που είχαν δεσμευτεί να αλληλοστηριχθούν και να μετατραπούν σε κάτι καινούργιο. Αυτές οι ομάδες κατάλαβαν ότι εκφράζουν κάτι περισσότερο από τα συμφέροντα των μελών τους, μπορούσαν να αναλάβουν ευθύνες, να συγκεράσουν πράγματα που μοιάζουν αντιθετικά μεταξύ τους, όπως δεσμεύσεις και ευελιξία, ιδεολογία και πραγματισμό, και να κάνουν πράξη ένα διαφορετικό είδος πολιτικής. Η πρόκληση για εμάς είναι πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερους από αυτούς τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο». 

– Πιστεύετε πως τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη; Ο Ομπάμα και ο Τραμπ είναι δύο ηγέτες που τα χρησιμοποίησαν, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο.

– Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ένας σημαντικός τομέας του μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου και είναι μαζί και πρόκληση και ευκαιρία. Η πρόκληση είναι ότι κάθε φορά που αλλάζει το επικοινωνιακό καθεστώς, βλέπουμε πολιτικούς που αλλάζουν τις στρατηγικές τους για να προσεγγίσουν το κοινό με έναν νέο τρόπο. Το είδαμε αυτό με την έλευση των ΜΜΕ, την άνοδο της τηλεόρασης και το βλέπουμε και τώρα με τα σόσιαλ μίντια. Τα ψηφιακά μέσα είναι ένα μέσο με μεγάλες προκλήσεις, διότι η πληροφορία διανέμεται γρήγορα και σε μεγάλο εύρος. Αλλά αυτό είναι και μια ευκαιρία, διότι οι άνθρωποι, πιο πολύ από ποτέ, μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, και αυτό δημιουργεί κάτι τόσο ανοιχτό που δεν έχουμε ξαναδεί. Το θέμα είναι ποιος θέτει το πλαίσιο σε αυτόν τον χώρο και αν μπορούμε να εμπιστευθούμε τους «επιτηρητές».

– Η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα και η Ευρώπη ακόμη προσπαθεί να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή πρόκληση. Σε πολλές χώρες οι κοινωνίες είναι διχασμένες. Πώς γεφυρώνονται οι διαφορές;

– Βλέπουμε σε όλο τον κόσμο την πρόκληση για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δημοκρατίας. Αυτό ήταν επίσης ένα κοινό στοιχείο που ανακύπτει στις έρευνές μας. Ολοι οι οργανισμοί στην έρευνά μας έμαθαν να γεφυρώνουν τις διαφορές τους, τις διαφορές μεταξύ μεταναστών και ντόπιων, μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές φυλές, εθνικότητες κ.λπ. Το κατάφεραν με έναν συνδυασμό επικοινωνιακών μηχανισμών για να φτιάξουν ένα βαθύ, επικαλυπτόμενο πλέγμα σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, αλλά αυτές οι σχέσεις δεν σταμάτησαν στα όρια του κοινωνικού κεφαλαίου. Εγιναν δημοκρατικές διότι οι οργανισμοί αυτοί κατάφεραν να μετουσιώσουν αυτές τις σχέσεις σε δεσμεύσεις των ανθρώπων να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο, και αυτό επέτρεψε σε διχασμένες κοινωνίες να βρουν νέους τρόπους συνύπαρξης.

– Η σύγχρονη πολιτική μοιάζει με ένα πεδίο μάχης των fake news, της επιρροής των σόσιαλ μίντια, του ρατσιστικού λόγου και ενός αισθήματος οργής στις κοινωνίες. Απειλείται η κοινή λογική και η δημοκρατία στην εποχή μας;

– Πιστεύω ότι η δημοκρατία λειτουργεί όταν εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους, τους ανθρώπους όλων των κατηγοριών. Το να λέμε ότι η κοινή λογική απειλείται μοιάζει να υπονοούμε πως υπάρχουν τρελοί άνθρωποι εκεί έξω. Νομίζω πως θα πρέπει να ρωτάμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον δημόσιο χώρο και τις νέες τεχνολογίες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει θάρρος και είναι στην καρδιά της δημοκρατίας, αλλά το έχουμε χάσει ιστορικά.

Η ομιλία της Χάρι Χαν θα γίνει στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΣΝ (24-25/6).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή