Καμπάνια πλούσια σε λεφτά και οργή

Καμπάνια πλούσια σε λεφτά και οργή

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η δυνατότητα συγκέντρωσης χρημάτων για μια προεκλογική εκστρατεία αποτελεί ένδειξη για τις πιθανότητες εκλογής ενός υποψηφίου προέδρου στις ΗΠΑ, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ δικαίως είναι υπεραισιόδοξος. Το επιτελείο του εξασφάλισε 24,8 εκατ. δολάρια σε λιγότερο από 24 ώρες, μόλις ανακοινώθηκε επισήμως η έναρξη της καμπάνιας του για την επανεκλογή του το 2020 στη Φλόριντα. Το νούμερο είναι σαρωτικό, αφού υπερβαίνει κατά πολύ τα χρήματα που κατάφερε να συγκεντρώσει οποιοσδήποτε υποψήφιος των Δημοκρατικών σε ένα ολόκληρο τετράμηνο.

Ολα τα διεθνή ΜΜΕ, από τον βρετανικό Economist ως το αμερικανικό Atlantic, επισημαίνουν ότι αν και η καμπάνια του Τραμπ για το 2020 θεωρητικά εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε ποτέ, αφού πραγματοποιεί ομιλίες από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος. Aπό το 2017 μέχρι αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μιλήσει σε πάνω από 50 εκδηλώσεις οπαδών του με το σύνθημα «Make America great again» (Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία και πάλι). Πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για ένα deja vu της προηγούμενης εκστρατείας, αφού το ύφος και το περιεχόμενο των καταγγελιών του δεν έχει αλλάξει. Ακόμη και οι οπαδοί του ξέσπασαν στις ίδιες ιαχές, στις οποίες αναλύονταν το 2016, αναφερόμενοι στην τότε αντίπαλό του εκ μέρους των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον: «Lock her up» (Στη φυλακή).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αμερικανικών μέσων, το επιτελείο Τραμπ επιστράτευσε λεωφορεία για να μεταφέρει τους οπαδούς του από όλη την πολιτεία στο Ορλάντο, με αποτέλεσμα ένα κατάμεστο στάδιο και πολλούς εξ αυτών να παραμένουν εκτός και να παρακολουθούν την ομιλία από οθόνες. Οι σύμβουλοι του προέδρου επέμειναν πάντως ότι δεν υπήρξε ενοικίαση λεωφορείων, απλώς κάποια οχήματα για τη μεταφορά χορηγών από τα ξενοδοχεία τους στο στάδιο του Ορλάντο.

Δίνοντας μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν τους επόμενους 17 μήνες ως τις εκλογές του 2020, ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά των αντιπολιτευτικών ΜΜΕ και των «ψεύτικων ειδήσεων» που μεταδίδουν, ενώ το κοινό τραγουδούσε εν χορώ «CNN sucks» (Το CNN είναι άθλιο). Δεν είχε περάσει μια ώρα από την έναρξη της ομιλίας του κι ένας από τους υποστηρικτές του συνελήφθη επειδή προσπάθησε να αρπάξει το τηλέφωνο δημοσιογράφου από το χέρι του. Σε μία από τις πιο επιθετικές αποστροφές της προεδρίας του ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του ως «ακραίους, που καθοδηγούνται από το μίσος, την προκατάληψη και την οργή, θέλουν να καταστρέψουν εσάς και τη χώρα όπως τη γνωρίζουμε».

Η αντιπαράθεσή του με τον αμερικανικό Τύπο έχει λάβει πλέον διαστάσεις βεντέτας, με τον εκδότη των New York Times να απαντά στις κατηγορίες του περί «προδοσίας», προειδοποιώντας ότι «ξεπερνούν ένα επικίνδυνο όριο στην εκστρατεία του κατά του ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου». Δεν υπάρχει «σοβαρότερη κατηγορία που ένας αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μπορεί να διατυπώσει κατά ενός ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού», έγραψε ο Αρθουρ Σούλτσμπεργκερ στις σελίδες της Wall Street Journal. Αφορμή για τις κατηγορίες του Τραμπ περί προδοσίας ήταν ένα ρεπορτάζ για τις αμερικανικές επιχειρήσεις αναχαίτισης ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

Θα θεραπεύσει τον καρκίνο!

Μεταξύ των υποσχέσεων που προανήγγειλε ο Τραμπ ήταν η θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως το έιτζ και ο καρκίνος, μία δέσμευση που όπως ήταν φυσικό έδωσε υλικό στους ταλαντούχους κωμικούς των ΗΠΑ. «Γιατί να σκοτίζεσαι για τη θεραπεία του καρκίνου; Γιατί να μην αρνηθείς απλώς την ύπαρξη του καρκίνου όπως κάνεις με οτιδήποτε άλλο;» ήταν το καυστικό σχόλιο του Τζίμι Κίμελ, ο οποίος αναρωτήθηκε επίσης αν παρακολουθεί το ίδιο σόου σε καλοκαιρινή επανάληψη, αφού καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τραμπ δεν σταμάτησε να επιτίθεται σε μετανάστες, δημοσιογράφους και τη Χίλαρι Κλίντον.

Οι αναλυτές παραδέχονται ότι τα σχεδόν 25 εκατ. δολάρια σε μία μόλις μέρα είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσό, ωστόσο τονίζουν ότι ο Τραμπ έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων του. Κατ’ αρχάς έχει ξεκινήσει την εκστρατεία του δύο χρόνια νωρίτερα. Παράλληλα το κόμμα των Δημοκρατικών είναι διασπασμένο και οι χρηματοδότες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε είκοσι και πλέον υποψηφίους. Ο Τραμπ κατεβαίνει χωρίς εσωκομματικό αντίπαλο στη μάχη. Σημαντικό ρόλο εξάλλου παίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του, όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα το 2011 και άλλοι πρόεδροι παλιότερα, έχει δηλαδή έτοιμο μηχανισμό επιρροής. Ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να συγκεντρώνει χρήματα στο πλαίσιο ομιλιών του στο Οβάλ Γραφείο.

Την ίδια στιγμή στο πεδίο των Δημοκρατικών παρατηρείται συνωστισμός 23 υποψηφίων, παρόλο που ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διενεργεί την εκστρατεία του σαν να είναι ο μοναδικός.

Η στρατηγική του Μπάιντεν

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αϊόβα, την περασμένη εβδομάδα Τραμπ και Μπάιντεν διασταύρωσαν τα εικονικά τους ξίφη λες και οι προκριματικές εκλογές είχαν ήδη κριθεί. Ετσι, ο Μπάιντεν έχει αφιερώσει λιγότερο χρόνο στις πολιτείες όπου πραγματοποιούνται οι πρώτες προκριματικές εκλογές, όπως κάνουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και έχει επικεντρωθεί σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια και το Οχάιο. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να προβάλει ως το φαβορί στους κόλπους των Δημοκρατικών, έχει όμως ανάλογο πρόβλημα με τη Χίλαρι Κλίντον στις προηγούμενες εκλογές: δεν έχει κερδίσει τις καρδιές της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που εξακολουθεί να προτιμά τον σχεδόν συνομήλικό του

Μπέρνι Σάντερς. Το κλίμα στις τάξεις του κόμματος έχει αρχίσει να αγριεύει ειδικά με τη δήλωση του Μπάιντεν ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 είχε καλό επίπεδο συνεννόησης ακόμη και με γερουσιαστές, οι οποίοι ήταν ανοιχτά ρατσιστές κατά των μαύρων. Η Καλιφορνέζα αντίπαλός του Καμάλα Χάρις και ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσεϊ τον κατηγόρησαν ότι δεν καταλαβαίνει τη σκοτεινή ιστορία των ΗΠΑ και απαίτησαν να ζητήσει αμέσως συγγνώμη για το ξέπλυμα των ρατσιστών στο οποίο προέβη προκειμένου να υπογραμμίσει το κόσμιο κλίμα στη Γερουσία την εποχή εκείνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή