Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη – Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Ιμάμογλου

Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη – Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Ιμάμογλου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο  Εκρέμ Ιμάμογλου –  ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης και σταθερό φαβορί από την πρώτη φορά εκλογής του – είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής στις χθεσινές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Ο μέχρι πρότινος σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό σε εθνικό επίπεδο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εξασφάλιζε το 54,21% των ψήφων με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά τη καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ο υποψήφιος του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ήρθε δεύτερος με  45%.

Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη – Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Ιμάμογλου-1

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Ιμάνογλου είχε νικήσει με μία διαφορά 13.729 ψήφων ενώ στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση πήρε 777.000 ψήφους περισσότερες από τον Γιλντιρίμ.

Ουσιαστικά ο Ιμάνογλου επανέλαβε και διεύρυνε την νίκη της 31ης Μαρτίου, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, και βγάζοντας στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, σε μία ολονύχτια γιορτή. 

Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη – Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Ιμάμογλου-2

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η νίκη Ιμάνογλου θέτει υπό αμφισβήτηση την αύρα του ανίκητου που είχε καλλιεργήσει ο Ερντογάν κι επιδίδοντάς του ένα μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών του από τους ψηφοφόρους.

Συγχαρητήρια από Γιλντιρίμ – Ερντογάν

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων και τη νίκη του Ιμάνογλου , ο Μπιναλί Γιλντρίμ παραδέχθηκε την ήττα του: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο «εκλεκτός» του Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος – που για αυτόν ήταν ζωτικής σημασίας να διατηρήσει τον έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την οποία ελέγχει εδώ και 25 χρόνια –  αποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και την «ήττα» του,  αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου.

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν. 

Υπενθυμίζεται ότι εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη έλαβε δημοψηφισματικό χαρακήρα ως προς τις πολιτικές της κυβέρνησης, και εξελίχθηκε σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP). 

Μάλιστα, o Ερντογάν, ο οποίος έχει διατελέσει και ο ίδιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του '90, αύξησε με τις δηλώσεις του περαιτέρω τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης, τονίζοντας ότι «όποιος κερδίσει τη Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία». 

«Ενωτικός» ο νέος δήμαρχος

Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη – Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Ιμάμογλου-3

Λίγη ώρα μετά τηνα νακοίνωση των πρώτων αποτεκεσμάτων- όπου διαφαινόταν ξεκάθαρα η ήττα του Γιλντιρίμ, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωνε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο δύο φορές νικητής των δημοτικών εκλογών τόνισε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη και τον κάλεσε «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».

«Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή