Αλλαγές σε δ.σ. ΔΕΚΟ στο παρά πέντε των εκλογών

Αλλαγές σε δ.σ. ΔΕΚΟ στο παρά πέντε των εκλογών

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παρά πέντε των βουλευτικών εκλογών η κυβέρνηση, με τη συνεργασία του υπερταμείου, προχωρά σε αλλαγές διοικήσεων στις ΔΕΚΟ. Η αρχή πρόκειται να γίνει αύριο από την ΕΥΔΑΠ, όπου αναμένεται η τοποθέτηση νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Θα ακολουθήσουν οι αλλαγές πέντε μελών του δ.σ. στη ΔΕΗ και στη συνέχεια της ΕΥΑΘ. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συστηματικά επιχειρεί να επιβάλει νέα διοίκηση στην Εγνατία Οδό και νέο εκτελεστικό συμβούλιο στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αντικαταστάτης του κ. Ι. Μπενίση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ φέρεται πρώην υψηλόβαθμό στέλεχος της ΔΕΠΑ. Για τη θέση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, προορίζεται έτερο στέλεχος με καριέρα στο εξωτερικό. Το υπερταμείο, που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας και έχει θεωρητικά τον πρώτο λόγο στις αλλαγές των διοικήσεων, επιχειρεί να προσδώσει στις νέες τοποθετήσεις τεχνοκρατική χροιά.

Κοινή διαπίστωση, πάντως, είναι ότι οι νέες τοποθετήσεις στις ΔΕΚΟ γίνονται βιαστικά και χωρίς καμία προετοιμασία. Το υπερταμείο, βασικός μέτοχος των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθυστέρησε τουλάχιστον ένα χρόνο να κάνει τις αξιολογήσεις των στελεχών διοίκησης των θυγατρικών του εταιρειών. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό υπήρξαν «γκρίνιες» από την πλευρά των θεσμών. Ωστόσο, καθώς οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υψηλού πολιτικού ρίσκου, η διαδικασία αξιολόγησης και ορισμού νέων διοικήσεων συνεχώς αναβαλλόταν. Αυτό άλλαξε μετά τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αιφνιδίασε την κυβέρνηση.

Αδιαφάνεια

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι οι αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ γίνονται χωρίς προκήρυξη των θέσεων, επιτείνοντας τις αιτιάσεις για αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις. Πηγές του υπερταμείου ανέφεραν, χθες, ότι οι αλλαγές γίνονται με τη συνδρομή εταιρειών συμβούλων ειδικών σε θέματα προσωπικού που έχουν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό.

Τα βιογραφικά τους, μάλιστα, προέρχονται από μια υφιστάμενη δεξαμενή που ήδη έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Αναφορικά με τον διορισμό διοίκησης στην ΕΥΔΑΠ, στελέχη του υπερταμείου επισήμαναν, χθες, ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο, καθώς ήδη έχει παραταθεί μία φορά η θητεία του. Οι ίδιοι τόνιζαν ότι η εταιρεία δεν θα έχει πλέον νόμιμη εκπροσώπηση από 28/6/2019 και ότι ο διορισμός της νέας διοίκησης είναι μονόδρομος. Οι προαναφερόμενες αλλαγές είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπερταμείου.

Χθες, αίφνης, προέκυψε και στην ΕΥΑΘ μια αντίστοιχη κατάσταση με εκείνη της  ΕΥΔΑΠ. Η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της  Ι. Κρεστενίτη αφήνει επίσης την εταιρεία χωρίς νόμιμη εκπροσώπηση. Ο κ. Κρεστενίτης, ο οποίος δεν είχε παραιτηθεί ακόμη και μετά την πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης της συμπρωτεύουσας (Απρίλιος 2018), υπέβαλε χθες την παραίτησή του έχοντας μάλιστα ισχύ από τη χθεσινή ημέρα. Ο ίδιος δεν εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν στην παραίτησή του και έτσι από χθες ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον διορισμό νέας διοίκησης. Η έκτακτη γ.σ. των μετόχων της ΕΥΑΘ, με μοναδικά θέματα τον διορισμό νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι προεκλογικοί διορισμοί που ναρκοθετούν τη λειτουργία των ΔΕΚΟ στο μέλλον. Στην ΕΥΔΑΠ για παράδειγμα, στο τέλος του έτους 2019 λήγει η σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης της υδροδότησης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας, χωρίς να έχει υπογραφεί η νέα. Οι παρενέργειες της απουσίας μιας τέτοιας συμφωνίας ήδη έχουν γίνει εμφανείς, με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να ζητεί από την ΕΥΔΑΠ να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κληροδοτεί έτσι στη νέα κυβέρνηση άλλη μία «καυτή πατάτα», αφού οι νέοι όροι παραχώρησης του μη επεξεργασμένου ύδατος οδηγούν είτε σε ασφυξία την ΕΥΔΑΠ, είτε σε υπέρμετρη αύξηση των τιμολογίων λιανικής προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Χθες, πάντως, η ΕΥΔΑΠ σε επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε αβάσιμα τα ποσά που ζητεί η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις Σπίρτζη ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ αναφορικά με την περίοδο 2013-2019, ενώ από το 2020 και μετά η ΕΥΔΑΠ πρέπει να καταβάλει ετησίως 65 εκατ. ευρώ, όταν οι συζητήσεις αφορούσαν μια χρέωση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο απερχόμενος πλέον διευθύνων σύμβουλος της  ΕΥΔΑΠ κ. Μπενίσης, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες απέδωσε την αποχώρησή του στα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για το έργο της επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, ύψους 325 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκήρυξε ο ίδιος ο κ. Μπενίσης, ένα μήνα πριν από τις εκλογές και με διαδικασίες εξπρές. Ο διαγωνισμός είχε ημερομηνία υποβολής των προσφορών την 1η Ιουλίου 2019, αλλά χθες, σε έκτακτο δ.σ. της ΕΥΔΑΠ που συγκλήθηκε υπό την πίεση δημοσιευμάτων, η διενέργεια του διαγωνισμού μετατέθηκε για τις 9 Αυγούστου 2019. «Την τρέχουσα περίοδο και ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, τα διάφορα συμφέροντα, αντί να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικά, επιχειρούν να προκαλέσουν ακόμα και αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΔΑΠ…», ανέφερε στη γραπτή ανακοίνωση που διένειμε χθες ο κ. Μπενίσης.

Τέλος, στη ΔΕΗ προωθείται η αλλαγή πέντε μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, η θητεία των οποίων λήγει στις 10 Ιουλίου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή