Κλιμακώνεται η πίεση Τραμπ στην Τεχεράνη

Κλιμακώνεται η πίεση Τραμπ στην Τεχεράνη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμόζοντας για ακόμη μία φορά την τακτική του μαστίγιου και του καρότου, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χθες νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, την ίδια στιγμή που διεμήνυε ότι είναι έτοιμη για διάλογο στο ανώτατο επίπεδο με την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει ήδη από το Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων, υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ «θα είναι ο καλύτερος φίλος του Ιράν» εάν η ηγεσία του κλείσει οριστικά την πόρτα στα πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη τηρεί σχολαστικά, μέχρι σήμερα, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θεσπίζει κυρώσεις εναντίον του ίδιου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και κορυφαίων συνεργατών του, στερώντας τους την πρόσβαση «σε στρατηγικής σημασίας οικονομικούς πόρους».

Στη «μαύρη» λίστα των κυρώσεων φιγουράρουν επίσης οκτώ ανώτατοι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, εκ των αρχιτεκτόνων της συμφωνίας του 2015.

Κλιμακώνεται η πίεση Τραμπ στην Τεχεράνη-1

Καταναλωτές στα μαγαζιά στην κεντρική, παραδοσιακή αγορά της Τεχεράνης. Οι νέες κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες επιπτώσεις στην ήδη εξασθενημένη αγοραστική τους δύναμη.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί καταδίκασε τις νέες κυρώσεις ως «οικονομική τρομοκρατία» και «οικονομικό πόλεμο». Εξάλλου, ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Τζαβάντ Αζαρί Τζαχρομί δήλωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις που εξαπέλυσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ κατά αμυντικών υποδομών της χώρας του αναχαιτίστηκαν πλήρως.

Παράλληλα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο ενισχύθηκαν από την αποστολή τριών αποβατικών σκαφών και ειδικού σώματος πεζοναυτών.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, δήλωση συμβούλου του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, που άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να συζητήσει πρόσθετες υποχωρήσεις στο στρατιωτικό της πρόγραμμα. «Η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις χωρίς όρους δεν είναι αποδεκτή ενόσω συνεχίζονται κυρώσεις και απειλές. Αν θέλουν κάτι πέρα από την πυρηνική συμφωνία, θα πρέπει και αυτοί να προσφέρουν κάτι περισσότερο, υπό διεθνείς εγγυήσεις», σχολίασε στο Twitter ο Χεσαμεντίν Ασενά.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιοδεύει σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα επιδιώκοντας να δημιουργήσει έναν συνασπισμό εναντίον του Ιράν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπέργκερ δήλωσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελεί η μείωση των εντάσεων και η διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή