Καταδίκη των πράξεων βίας στα ΑΕΙ

Καταδίκη των πράξεων βίας στα ΑΕΙ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταδίκη της στοχοποίησης της πανεπιστημιακού Μαρίας Ευθυμίου από αυτοαποκαλούμενη αναρχική ομάδα προχώρησε η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Την ίδια στιγμή, στο ΑΠΘ, ομάδα περίπου 30 φοιτητών επικρίνεται για προπηλακισμούς και απειλές κατά καθηγητών –έχει αναρτήσει αφίσες καθηγητή, αποσκοπώντας στη δημόσια διαπόμπευσή του– και διάλυση των συνεδριάσεων της Συγκλήτου. Ειδικότερα, το περιστατικό κατά της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου συνέβη κατά τη διάρκεια εξέτασης του μαθήματός της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, όπως παρουσίασε η «Κ» (Παρασκευή 21/6). «Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την κυκλοφορία προκήρυξης, και μάλιστα σε ώρα εξετάσεων, από αυτοαποκαλούμενη αναρχική ομάδα, εγκατεστημένη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία στοχεύει κατά συγκεκριμένης συναδέλφου πανεπιστημιακού», ανέφερε η ΠΟΣΔΕΠ, προσθέτοντας ότι «η ομάδα αυτή απειλεί προσωπικά την καθηγήτρια και την εγκαλεί για τις απόψεις της και για το περιεχόμενο των μαθημάτων της. Παρεμπιπτόντως, η συνάδελφος υποστηρίζει σθεναρά την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και εκφράζεται κατά της ανομίας, των καταλήψεων, των βανδαλισμών. Το περιστατικό αυτό, όπως και άλλα παρόμοια, είναι χαρακτηριστικό μιας στάσης που παροικεί στους ακαδημαϊκούς χώρους. Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες, από άτομα που μπορεί να μην είναι καν φοιτητές, που καταχρώνται τον πανεπιστημιακό χώρο και επιδιώκουν να επιβάλουν με απειλές και βία τις δικές τους απόψεις». Σύμφωνα με την εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, «τα αγαθά που προστατεύονται και συνταγματικά, όπως και άλλες ατομικές ελευθερίες, είναι οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και η ελευθερία της έκφρασης. Το ακαδημαϊκό άσυλο δεν αποτελεί καθεαυτό αγαθό ή δικαίωμα, αλλά ορίζεται ιστορικά ακριβώς για την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών», δηλώνοντας «σταθερά απέναντι σε οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες μειοψηφιών και σε απόπειρες επιβολής απόψεων και καθεστώτος ελέγχου στον πανεπιστημιακό χώρο», η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ καλεί την πολιτεία να προστατέψει τους πανεπιστημιακούς από τις έκνομες ενέργειες που εκδηλώνονται στα ΑΕΙ.

Γρονθοκοπήσεις

Στο ίδιο κλίμα, χθες, η Σύγκλητος του ΑΠΘ δημοσιοποίησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τα γεγονότα βίας που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από ομάδα περίπου 30 φοιτητών. Ενδεικτικά, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής γρονθοκοπήθηκε και απειλήθηκε με εκπαραθύρωση, ενώ η ίδια ομάδα προπηλάκισε τον πρύτανη και μέλη της Πρυτανείας, και διέκοψε δύο κατά σειρά συνεδριάσεις της Συγκλήτου καθώς και τις εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφίων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων. Σε ομόφωνο ψήφισμά της, η Σύγκλητος κάνει λόγο για επιδεικνυόμενη ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και για «συνεχιζόμενη αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη διοργάνωση νυκτερινών εκδηλώσεων – πάρτι από αγνώστους στους χώρους του πανεπιστημίου οδηγούν σε υποβάθμιση της καθημερινής λειτουργίας του». Τέλος, η Σύγκλητος «επαναβεβαιώνει δημόσια ότι ομόφωνα επιθυμεί να συνεχίσει να συνεδριάζει σύμφωνα με τον νόμο με την παρουσία νόμιμων εκπροσώπων των φοιτητών όπως ορίζει ο νόμος (χωρίς την παρουσία αυθαίρετων ομάδων φοιτητών στην αίθουσα). Επιπλέον, δέχεται πάντοτε να συζητήσει αιτήματα που κατατίθενται από φοιτητές με τους τρόπους που έχουν ανακοινωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή