Δυο «γενέθλια»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στον στολισμένο και κατάμεστο από κόσμο κήπο της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας, η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ ξεκίνησε την ομιλία της παρατηρώντας τη συνήθεια των Ελλήνων να αποδίδουν μεγάλη σημασία στις επετείους. Εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένος ο εορτασμός δύο γεγονότων: των ενενηκοστών τρίτων γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ, και της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση και τη λειτουργία του British Council στην Ελλάδα· το 1939 ιδρύθηκε το γραφείο του οργανισμού στην Αθήνα, ένα από τα πρώτα στην ιστορία του, ενώ το 1945 ξεκίνησε η λειτουργία του δεύτερου γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Οπως ανέφερε η πρέσβειρα, «σε αυτά τα 80 χρόνια, το British Council εξελίχθηκε, ανταποκρίθηκε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προκλήσεις και έχτισε ισχυρές, μακρόπνοες συνεργασίες, αποτελώντας διαχρονικά ένα καταφύγιο γνώσης».

Εκτός από τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, το British Council εξακολουθεί να καλλιεργεί συστηματικά τις ελληνοβρετανικές σχέσεις μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, φεστιβάλ, εργαστήρια και παραστάσεις που αφορούν θέματα πολιτισμικά, καλλιτεχνικά και επιστημονικά. Επίσης, παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε χιλιάδες ανερχόμενους Ελληνες επιστήμονες και ερευνητές· μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον οργανισμό, 400.000 Ελληνες έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες αποφοίτων βρετανικών πανεπιστημίων στον κόσμο. Υπό το ίδιο πρίσμα, μαζί με αυτές τις δύο επετείους, τιμήθηκε και η αναβίωση μιας άλλης σπουδαίας πρωτοβουλίας ελληνοβρετανικής συνεργασίας, της παροχής υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση από κοινού με τη βρετανική κυβέρνηση, με σκοπό την προώθηση και την ανάδειξη Ελλήνων επιστημόνων.

Τέλος, στο πλαίσιο της επετείου αυτής διοργανώνεται ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που διαρκεί ολόκληρο το έτος, με θέματα τα οποία εκτείνονται από τη λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή έως τη μουσική και τον κινηματογράφο. Κατά το British Council, οι δράσεις αυτές, εκτός από να θυμίσουν στιγμές του παρελθόντος, θα επιβεβαιώσουν το όραμα του οργανισμού για το μέλλον, αναγνωρίζοντας τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή