Αυτοσκοπός το χαμηλό χρέος για την Ελβετία

Αυτοσκοπός το χαμηλό χρέος για την Ελβετία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν κόσμο υπερχρεωμένο, η Ελβετία αποτελεί την εξαίρεση με το χαμηλό ποσοστό του χρέους της. Σύμφωνα όμως με διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, η αλπική χώρα δεν προσφέρεται ως  φωτεινό παράδειγμα. Με το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, να ανέρχεται στα 180 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η χώρα των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων έχει χρέος μόλις 40% του ΑΕΠ της.

Η ιδιαιτερότητά της, όμως, δεν σταματά εδώ. Οι κυβερνήσεις της αποφεύγουν τον δανεισμό, μολονότι η Ελβετία παρουσιάζει μονίμως δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ έχει την ίδια τύχη με τη Γερμανία: Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της έχουν αρνητικό πρόσημο. Το πρόβλημα είναι πως η ηγεσία της Ελβετίας έχει μετατρέψει το χαμηλό χρέος σε αυτοσκοπό κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν αποτελεί την καλύτερη αντίδραση στα εξωτερικά πλήγματα. Ετσι, αντί να την εκθειάζουν για την πειθαρχία της, τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ την έχουν προειδοποιήσει πως η υπερβολική δημοσιονομική αυστηρότητα ενδέχεται να υπονομεύσει την ανάπτυξή της.

Στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή του για την αλπική χώρα, το ΔΝΤ συνέστησε «λίγο περισσότερη τόνωση της οικονομίας» της. Οπως επισήμανε το Ταμείο, η Ελβετία αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού, η παραγωγικότητα αυξάνεται με χαμηλούς ρυθμούς και την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί η τάση για στροφή στον αυτοματισμό. Θα χρειαστεί, έτσι, να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Το ΔΝΤ καλεί την κυβέρνηση της Ελβετίας να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμά της για να καλύψει εγκαίρως αυτές τις ανάγκες και όχι για να μειώσει τους φόρους.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ συνιστά αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της φροντίδας των παιδιών προκειμένου να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες σε κόστος προσιτό για τις ελβετικές οικογένειες και να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες Ελβετίδες να εργαστούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΟΟΣΑ, η μέριμνα του ελβετικού κράτους για την απασχόληση των γυναικών θα μπορούσε να δώσει λύση και στο πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που έχει εμφανιστεί στην ελβετική αγορά εργασίας. Μιλώντας στο Bloomberg, η Κριστίν Λιούις, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, υπογράμμισε πως η Ελβετία «έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της προχωρώντας σε δαπάνες που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και θα είναι πιο αποτελεσματικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή