Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/06/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια πρόταση από την Invel

Ξεκίνησε χθες και επίσημα η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ από την Invel. Πρόκειται για το 1,85% του μετοχικού κεφαλαίου, ή 4.722.389 μετοχές, τις οποίες υποχρεούται, βάσει νόμου, να αποκτήσει η Invel μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του ποσοστού 32,6% της Πανγαίας, που ήλεγχε η Εθνική Τράπεζα. Η προτεινόμενη τιμή ανά μετοχή ανέρχεται σε 4,88 ευρώ, υψηλότερη από τα 4,68 που κατέβαλε η Invel για την εξαγορά του ποσοστού της Εθνικής. Σήμερα, η Invel ελέγχει το 98,15% της Πανγαίας. Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαριστεί, η Πανγαία δεν πρόκειται να εξέλθει του Χρηματιστηρίου, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ως επιλογή για τις εταιρείες του κλάδου. Ετσι, η δημόσια πρόταση αποτελεί μια πρόσθετη «γραφειοκρατικού» τύπου διαδικασία, η οποία έπρεπε να γίνει. Σημειωτέον ότι θα ακολουθήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαίας, πιθανώς προς το τέλος του 2019, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Την επόμενη εβδομάδα η λίστα με τους οφειλέτες

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τους οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου και των Ταμείων. Στη λίστα θα φιγουράρουν ονόματα επιχειρηματιών και επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το ξεσκαρτάρισμα της λίστας, καθώς τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται στoν μακρύ κατάλογο τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, όπως το Μινιόν, η Πειραϊκή Πατραϊκή κ.λπ. Οσοι πάντως θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση του ονόματός τους, υπάρχει και η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μετά τις εκλογές ο διαγωνισμός για τα 750 λεωφορεία

Για την Τρίτη 17/9/2019 μετατέθηκε η διενέργεια του διαγωνισμού προμήθειας των 750 λεωφορείων. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών πείστηκε τελικά να μην πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ με διαδικασίες-εξπρές και παραμονές των βουλευτικών εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός δημοσιοποιήθηκε στις 30/5/2019, δηλαδή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και είχε αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη Δευτέρα 1/7/2019, δηλαδή έξι ημέρες πριν από τις εκλογές. Τελικά, στην ηγεσία του υπουργείου την περασμένη εβδομάδα πρυτάνευσαν πιο συνετές θέσεις.

Η Εθνική Ασφαλιστική οι φήμες και η διάψευση

Η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και συνεπώς η φημολογία για το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων ασφαλιστικών ομίλων δεν φαίνεται να έχει βάση. Αυτό επισημαίνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, σχολιάζοντας το φημολογούμενο ενδιαφέρον από τον καναδικό όμιλο Fairfax και τον ολλανδικό όμιλο ΝΝ, αμφότεροι των οποίων δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας μέσω της Eurolife ERB και της NN Hellas. Η σχετική «διάψευση» δεν θα είχε ίσως τόσο νόημα εάν τόσο ο καναδικός όμιλος Fairfax μέσω της Eurolife όσο και η ΝΝ δεν είχαν αποκλειστική συνεργασία με δύο συστημικές τράπεζες και συγκεκριμένα τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα, που είναι και ανταγωνιστές της Εθνικής Τράπεζας.

Moody’s: Επιτυχημένη η έκδοση της Πειραιώς 

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει η Moody’s την έκδοση ομολόγου Tier 2 της Tράπεζας Πειραιώς, καθώς, όπως επισημαίνει, στηρίζει την κεφαλαιακή βάση και τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης της τράπεζας, ενώ παράλληλα δείχνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μη εξασφαλισμένο ελληνικό τραπεζικό χρέος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλες τράπεζες. Σύμφωνα με τον οίκο, η έκδοση προσθέτει περίπου 90 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς, με τη Moody’s να υπολογίζει τον pro forma phased-in δείκτη CET 1 στο 15,5%. Η αύξηση μεταφράζεται σε ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 690 εκατ. ευρώ και η τράπεζα πλέον άνετα υπερβαίνει τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, κάτι που επίσης είναι πιστωτικά θετικό. Επιπλέον, η έκδοση δίνει στην Πειραιώς μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης πέραν των καταθέσεων, της ΕΚΤ και των repos. Ετσι, παρά το σχετικά υψηλό κόστος, η Moody’s θεωρεί την κίνηση επιτυχημένη και θετικό σημάδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή