Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2019 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της πρώτης προσγείωσης ανθρώπου στο φεγγάρι, με την διαστημική αποστολή της NASA Απόλλων 11 (Apollo 11) και με αυτή την αφορμή, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα ιστορικές φωτογραφίες του γεγονότος. 

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-1

Ο αρχηγός της αποστολής, Νιλ Άρμστρονγκ και ο πιλότος Μπαζ Όλντριν προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle στις 20 Ιουλίου του 1969.  Έξι ώρες αργότερα στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Λίγο αργότερα τον ακολούθησε ο Ολντριν. 

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-2

Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο και η φράση του Άρμστρονγκ «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» (one small step for a man, one giant leap for mankind) πέρασε στην ιστορία.

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-3

Την ίδια ώρα, ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά, περιμένοντας τους συναδέλφους του να επιστρέψουν από την ιστορική αποστολή τους.  

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-4

 Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη.

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-5

Η επιτυχία του Απόλλων 11 έβαλε τέλος στην ψυχροπολεμική «κούρσα του διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ – ΕΣΣΔ καθώς, λίγο καιρό μετά την προσελήνωση των Αμερικανών, οι Σοβιετικοί ουσιαστικά εγκατέλειψαν το δικό τους σεληνιακό πρόγραμμα.

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-6
Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-7

Μετά την προσθαλάσσωση του Columbia, σε μία τεράστια επιχείρηση απολύμανσης και αποστείρωσης, οι τρεις αστροναύτες μεταφέρθηκαν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης στο αεροπλανοφόρο Χόρνετ, στο οποίο επέβαινε και ο ίδιος ο πρόεδρος Νίξον, ο οποίος περίμενε να τους χαιρετήσει προσωπικά.

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη – Ιστορικές φωτογραφίες-8

Όταν το αεροπλανοφόο έφθασε στη Χονολουλού, ο θάλαμος τοποθετήθηκε σε αεροσκάφος και μεταφέρθηκε στο Χιούστον, όπου οι τρεις αστροναύτες, μαζί με δύο γιατρούς, κλείστηκαν εκ νέου σε έναν κάπως πιο ευρύχωρο θάλαμο καραντίνας, όπου παρέμειναν επί τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις για άγνωστα μικρόβια από τη Σελήνη.

Τελικώς, στις 10 Αυγούστου του 1969, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι στο Columbia και στο πλήρωμά του δεν υπήρχαν μικροβιολογικοί λαθρεπιβάτες. Για τον Νηλ Άρμστρονγκ, τον Μπαζ Όλντριν και τον Μάικλ Κόλινς η αποστολή είχε τελειώσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή