Μεγάλες προσδοκίες…

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν ανώνυμοι –όπως λένε κάποιοι– οι δεκάδες πολίτες που έστειλαν την ανοιχτή επιστολή στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυριζόμενοι ότι είναι «Νομικά άκυρη η συμφωνία των Πρεσπών» («Καθημερινή» 22.6.2019). Οι υπογράφοντες και η επαγγελματική τους ενασχόληση δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κ» και εκεί βλέπουμε ότι όλοι είναι αξιοσέβαστοι πολίτες. Η πλειονότητά τους είναι γιατροί, κάποιοι είναι στελέχη της «Ομάδας 21» (δεν καταλάβαμε αν υπάρχει σχέση με το παλιό «Δίκτυο 21») και –παρά το γεγονός ότι τα επιχειρήματα είναι νομικά– υπάρχουν λίγοι νομικοί. Το βαρύτερο όνομα στη λίστα είναι του κ. Γεωργίου Κασιμάτη (ομ. καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ), γνωστού για τους αγώνες του –με υπερβολική δόση συνωμοσιολογίας– προκειμένου να καταργηθεί μια άλλη διεθνής σύμβαση, το γνωστό «Μνημόνιο».

Η ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κατατρύχει ένα σημαντικό μέρος της συντηρητικής παράταξης και δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό κατατρύχει τη Νέα Δημοκρατία. Στο κείμενο αναφέρεται πως «ένα κράτος μπορεί εξαιρετικά να επικαλεσθεί, προς ακυρότητα μιας σύμβασης, διάταξη του εσωτερικού του δικαίου εφόσον τυγχάνουν παραβιάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, όπως επιβάλλει η διεθνής συνταγματική τάξη, με μία ρηματική διακοίνωση διαφωνιών, με την οποία η Ελλάς μπορεί να προσβάλει τη συμφωνία των Πρεσπών».

Αφού επισημάνουμε ότι (δυστυχώς) δεν υπάρχει διεθνές Σύνταγμα, συνεπώς ούτε «διεθνής συνταγματική τάξη», πρέπει να αναλογιστούμε τι ζημιά θα έκανε στη χώρα μια πιθανή προσβολή αυτής της συμφωνίας.

Βασική αρχή του ελάχιστου διεθνούς δικαίου που έχουμε είναι το «pacta sunt servanda», ήτοι «οι συμφωνίες οφείλουν να τηρούνται». Ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης όμως θέτει μια άλλη διάσταση: «Την ίδια αρχή συμπληρώνει η προϋπόθεση “rebus sic stantibus”, ισχύει δηλαδή όσο τα πράγματα δεν μεταβάλλονται. Στην Ελλάδα, αν δεν απατώμαι, έχουμε σύντομα εκλογές και πιθανώς να σχηματίσει κυβέρνηση ένα κόμμα που έχει καταψηφίσει τις Πρέσπες. Αυτό ονομάζεται μεταβολή» («Τα Νέα» 24.6.2019). Αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε πιθανώς να δουλέψει αν δεν το έκαιγε το 2015 ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επίσης δεν ψήφισε τα μνημόνια και η καταστροφική διαπραγμάτευσή του είχε το ίδιο ακριβώς σκεπτικό: η εντολή του ελληνικού λαού ήταν «η κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο κι ένα άρθρο».

Αρχίζουν να σωρεύονται πολλές προσδοκίες για την επόμενη κυβέρνηση και καλό θα είναι να αρχίσει από τώρα η Ν.Δ. να τις συμμαζεύει. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει είναι μεγάλα. Γνωρίζουμε π.χ. την κατάσταση στη ΔΕΗ και δεν ξέρουμε τον τελικό λογαριασμό της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό που πρώτα πρέπει να θυμούνται είναι πως ο μήνας του μέλιτος κάθε κυβέρνησης έγινε πλέον εξαιρετικά βραχύς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή