Η επόμενη μέρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ήταν λαμπρή. Η υποδοχή από την ελληνοαμερικανική κοινότητα θερμή. Η ομογένεια διψάει για μια νέα αρχή. Την έχει ανάγκη, για να προχωρήσει στην «επόμενη μέρα». Υπό αυτό το πρίσμα εναποθέτει πολλές ελπίδες για το μέλλον της στον νέο Αρχιεπίσκοπο. Οι πληγές είναι υπαρκτές και μεγάλες, και πρέπει να επουλωθούν. Ωστόσο, η εξίσωση δεν είναι απλή, αλλά εξαιρετικά σύνθετη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Οι προσδοκίες διαφορετικών ομάδων και προσώπων στην ομογένεια όχι μόνο διαφέρουν, αλλά συχνά είναι αντικρουόμενες.

Πάντως, το κλίμα αυτές τις πρώτες ημέρες είναι ενωτικό. Αυτό φάνηκε και στην ενθρόνιση. Οι ομιλίες ήταν ενθουσιώδεις. Η συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση του τέως Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνέχειας.

Η μεστή ομιλία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου, και η ιδιαίτερη αναφορά του στον συνδυασμό Ελληνισμού και Ορθοδοξίας έδωσαν τροφή για έναν γόνιμο εσωτερικό προβληματισμό. Μίλησε για τα πολλά που μπορούν να συντελεστούν και, αναδεικνύοντας τα χαρίσματα του κ. Ελπιδοφόρου, εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτά μπορούν να υλοποιηθούν υπό την ηγεσία του.

Η κυβέρνηση Τραμπ εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Υγείας. Η Αμερική έχει πολλούς λόγους, εσωτερικής γαλήνης και εξωτερικής επιρροής, να θέλει μια ισχυρή Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Το ζήτημα είναι πώς θα πορευθεί η ίδια η Αρχιεπισκοπή και κατ’ επέκταση ο ελληνισμός των ΗΠΑ.

Αφού περάσει ο εύλογος ενθουσιασμός της νέας αρχής, ο Αρχιεπίσκοπος θα κληθεί να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της «επόμενης μέρας». Από τον εξορθολογισμό των οικονομικών μέχρι τη διαχείριση ισχυρών προσωπικοτήτων και ευαίσθητων ισορροπιών.

Οι εύποροι Ελληνοαμερικανοί μπορούν και πρέπει να συμβάλουν. Ωστόσο, τα κατεστημένα δεκαετιών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, και διαχρονικές παθογένειες δεν θεραπεύονται εύκολα. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Να γίνουν τομές. Οχι απαραιτήτως απότομα και με αντιπαραθέσεις, αλλά σε βάθος χρόνου και συναινετικά.

Από αυτή τη διαδικασία όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Ακόμη και αυτοί που θα αποχωρήσουν. Αν διασφαλισθεί η υστεροφημία τους. Υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί δεν θα επιχειρήσουν να δυσχεράνουν το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου. Θα χρειαστούν όραμα και τόλμη.

Αλλά και συνεννόηση, συμβιβασμοί και υποχωρήσεις.

Από όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή