Ετοιμος να ακούσει τα «μηνύματα του λαού» ο Ερντογάν μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη

Ετοιμος να ακούσει τα «μηνύματα του λαού» ο Ερντογάν μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να προσαρμοστεί «στα μηνύματα που έστειλε ο λαός», εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη στις επαναληπτικές εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

«Δεν μπορούμε να είμαστε θυμωμένοι, να κρατήσουμε κακία ή να κατηγορήσουμε τους ψηφοφόρους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος του. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου να κλείσουμε τα αυτιά μας και να αγνοήσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός», τόνισε.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσεις «τις αποτυχίες, τα λάθη και τις διαφωνίες», αλλά και να βρει τρόπους να τις επιλύσει.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής αποτελούν σπάνια εκλογική ήττα για τον Ερντογάν, ενώ μετά από δεκαετίες «έσπασε» ο επί δεκαετίες έλεγχος της Κωνσταντινούπολης από το AKP. Ηταν επίσης και μία προσωπική ήττα για τον Τούρκο ηγέτη, η άνοδος του οποίου στην πολιτική σκηνή της χώρας ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη πριν από 25 χρόνια.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επέτειο της νίκης του AKP στις περσινές εκλογές, η οποία σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου πολιτικού συστήματος για τη χώρα, καταργώντας το γραφείο του πρωθυπουργού και αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη του προέδρου. Σύμφωνα με τους επικριτές του Ερντογάν αυτή η κίνηση «άνοιξε» τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο λαός έχει «αποδεχθεί» και  «προσαρμοστεί» στο νέο σύστημα, προσθέτοντας ότι επιτροπή, της οποίας θα ηγείται ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, θα εξετάσει τυχόν παραλείψεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζήτησε την κατάργηση του νέου προεδρικού συστήματος. «Ας αίρουμε αυτό το καθεστώς και ας δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό σύστημα», δήλωσε σε ομιλία του στην τουρκική Βουλη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από την Βουλή, ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι «αν χρειάζεται θα το κάνουμε, όμως δεν θα λάβουμε εντολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή