Περιορισμένη πτώση κατά 0,32% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Περιορισμένη πτώση κατά 0,32% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έντονες διακυμάνσεις και αρκετές εναλλαγές προσήμου, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε στο τέλος της συνεδρίασης να περιορίσει τις απώλειες και να κλείσει σε οριακά πτωτικό έδαφος, αν και δεν έλειψαν οι ρευστοποιήσεις τίτλων που είχαν σημειώσει σημαντικές αποδόσεις τόσο στην προηγούμενη συνεδρίαση όσο και το τελευταίο διάστημα. Οι τραπεζικές μετοχές και η ΔΕΗ (-2,85%) ήταν αυτές που συγκέντρωσαν τα βέλη των πωλητών, ωστόσο το Χ.Α. δεν έχασε την «επαφή» με τις 850 μονάδες, δείχνοντας διαθέσεις ισορροπίας γύρω από αυτό το επίπεδο.

Oπως σημείωσε και η χρηματιστηριακή «Λέων Δεπόλας», η επενδυτική κοινότητα στο εσωτερικό αναμένει ότι η εκλογική αναμέτρηση θα οδηγήσει σε ένα περισσότερο προβλέψιμο τοπίο στην οικονομία και η αγορά είναι πιθανό να διατηρήσει εν πολλοίς τα κέρδη της έως ότου ξεκινήσει να αξιολογεί το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων της επόμενης κυβέρνησης. Ενδιάμεση στήριξη σε μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση αποτελεί η περιοχή των 820-830 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 846,66 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από το -0,92% έως το +0,68%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 63,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,30%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,62% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 757,23 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,92%, και ακολούθησαν η Alpha Bank στο -1,73%, η Eurobank στο -1,59% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -1,30%. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα short funds «επέστρεψαν» μετά μία περίοδο στάσης αναμονής, με το Oceanwood Capital Management να προχωρεί στις 21 Ιουνίου σε σημαντική αύξηση των αρνητικών του θέσεων στην Εθνική και στο 2% επί των μετοχών της, από 1,90% πριν, ενώ το Marshall Wace, μία ημέρα νωρίτερα, προχώρησε σε αύξηση στο 0,61% της short θέσης του στην Εθνική, από 0,51% πριν.

Πάντως, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παρά τις χθεσινές πιέσεις, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ξεκάθαρα βελτιωθεί. Ο συνδυασμός της ανόδου των τιμών των ομολόγων και των ακινήτων βελτιώνει τη χρηματοοικονομική υγεία των τραπεζών και ανοίγει την προοπτική για την έναρξη της περιόδου που θα εγκρίνονται περισσότερα νέα δάνεια, επιχειρηματικά και ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά), εξέλιξη που θα διαμορφώσει και την προοπτική εισόδου σε βελτιωμένη κερδοφορία λόγω ενισχυμένων αποτελεσμάτων από καθαρούς τόκους. Την ίδια στιγμή, μετά την έκδοση ομολόγου της Πειραιώς θα ακολουθήσουν ενδεχομένως και οι άλλες συστημικές τράπεζες και το αποτέλεσμα είναι ότι η κεφαλαιακή επάρκεια βελτιώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή