Εκτός «κολαστηρίου» 300 παιδιά και βρέφη

Εκτός «κολαστηρίου» 300 παιδιά και βρέφη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛ ΠΑΣΟ. Η κατακραυγή μετά την αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών κράτησης παιδιών και βρεφών σε κτίριο της συνοριοφυλακής στο Ελ Πάσο του Τέξας οδήγησε στη μεταφορά τους σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Οι δικηγόροι που κατόρθωσαν να επισκεφθούν το κτίριο συνάντησαν 300 παιδιά και βρέφη μόνα τους, συνωστισμένα σε συνθήκες τρομακτικής βρωμιάς, απαρηγόρητα και πεινασμένα.

Στο δικαστήριο που εξέτασε την προσφυγή των δικηγόρων, συνήγοροι του αμερικανικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις του κράτους να παρέχει σαπούνι, στρώματα, σεντόνια ή καθαρά ρούχα στα παιδιά. «Υποστηρίζετε στα σοβαρά ότι οι υποχρεώσεις σας επιτρέπουν να αφήνετε τα παιδιά να κρυώνουν όλη τη νύχτα, με αναμμένα φώτα, να κοιμούνται στο τσιμέντο με μια κουβέρτα αλουμινίου;», ρώτησε ο δικαστής Γουίλιαμ Φλέτσερ. «Θεωρώ ασύλληπτο να λέει το κράτος ότι αυτό περιγράφεται ως ασφαλής και υγιεινή συνθήκη».

Το βράδυ της Δευτέρας, συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν ότι στο εν λόγω κτίριο έχουν απομείνει μόνο 30 παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Η συνοριοφυλακή αναγνώρισε ότι οι εγκαταστάσεις της δεν είναι φτιαγμένες για να φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς. «Χρειαζόμαστε άμεσα κονδύλια για μια ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης», ανακοίνωσε.

Ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή για σκληρές συνθήκες κράτησης στα σύνορα και διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους, υποθέτοντας ότι αυτό θα αποτρέψει την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων και μεταναστών από την Κεντρική Αμερική. Ομως η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην πράξη καταδικάστηκε ακόμη και από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτη» κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή