Επάνοδος της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Επάνοδος της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Την επάνοδο της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε η ολομέλεια του οργάνου. Το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας είχε ανασταλεί πριν από πέντε χρόνια, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαίωσε ότι το δικαίωμα ψήφου, ομιλίας ενώπιον της ολομέλειας και εκπροσώπησης σε όλα τα σώματα του Συμβουλίου αποδόθηκε ξανά στη Ρωσία. Η σύνοδος υπερψήφισε την πρόταση με 118 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 10 αποχές. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο «αδελφός» θεσμός του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, έχουν ως αποστολή την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στα 47 κράτη-μέλη του οργανισμού.

Εντονα διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Βολοντιμίρ Αρίεφ, λέγοντας ότι η απόφαση «στέλνει πολύ κακό μήνυμα» στη Μόσχα. «Το μήνυμα είναι: Κάντε ό,τι θέλετε, προσαρτήστε το έδαφος άλλης χώρας, σκοτώστε κατοίκους και δεν θα υποστείτε καμία συνέπεια», είπε ο Αρίεφ. Πολλοί παρατηρητές, όμως, υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση της Ρωσίας από το Συμβούλιο θα ήταν καταστροφική για τους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. «Οι άμεσες συνέπειες θα αφορούσαν τον ρωσικό λαό και όχι το Κρεμλίνο και θα οδηγούσαν στην καταρράκωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», ανέφερε η ολλανδική Επιτροπή του Ελσίνκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή