Καύσωνας διαρκείας στην Κεντρική Ευρώπη

Καύσωνας διαρκείας στην Κεντρική Ευρώπη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε κατάσταση συναγερμού είχαν τεθεί χθες οι κρατικές υπηρεσίες σε όλη τη Γαλλία, εν αναμονή κύματος καύσωνα που θα πλήξει την Κεντρική Ευρώπη όλη την εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φθάσουν και να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στο Παρίσι, μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν χθες περιπολίες προσφέροντας μπουκάλια με νερό σε αστέγους, ενώ ο δήμος της πόλης είχε εξασφαλίσει κλιματιζόμενους χώρους, όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο από τον καύσωνα.

Με χθεσινή του απόφαση, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ανέβαλε τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων για το λύκειο για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ με χθεσινή της ανακοίνωση η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία FIFA ανέφερε ότι έχει λάβει έκτακτα μέτρα κατά του καύσωνα για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών στη Γαλλία, όπως «διαλείμματα δροσιάς» κατά τη διάρκεια των αγώνων ή ακόμη και την αναβολή αναμετρήσεων, εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 39 βαθμούς. Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει τη χώρα, μετά τον καύσωνα του Αυγούστου 2003, που κόστισε τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους. Στη Γερμανία, θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών αναμενόταν να εκδηλωθούν σήμερα σε περιοχές στα δυτικά της χώρας. Η Φρανκφούρτη ετοιμαζόταν χθες για καύσωνα ρεκόρ 40 βαθμών Κελσίου, με την ανώτατη καταγεγραμμένη θερμοκρασία να είναι 38,2 βαθμοί – κατά το μακρινό 1947. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών σε δάση του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο.

«Τα πρόσφατα φαινόμενα καύσωνα έχουν προβλεφθεί από τη μετεωρολογία και τις κλιματικές επιστήμες και αποτελούν συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προκαλείται από τις εκπομπές καυσαερίων», λέει ο Στέφαν Ράμσντορφ, του Ινστιτούτου Κλιματικών Μελετών του Πότσνταμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή