Λαμπρό μέλλον μετά τα… 80

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογδόντα χρόνια ζωής συμπληρώνει το 2020 η Εθνική Λυρική Σκηνή και ετοιμάζεται να τα γιορτάσει με ενθουσιασμό που τιμά την ιστορία της, αλλά και «νεανική ορμή και πρωτόγνωρο πάθος», όπως είπε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Χρησιμοποιώντας πλούσιο οπτικό υλικό έκανε κατ’ αρχάς ένα μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της τελευταίας διετίας (2017-2019). Στα χρόνια που ακολούθησαν την εγκατάσταση της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ παρουσιάστηκαν 207 παραστάσεις στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», έγιναν 35 παραγωγές όπερας και 48 συναυλίες, ενώ περισσότεροι από 400.000 θεατές παρακολούθησαν παραστάσεις στο ΚΠΙΣΝ και 80.000 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ομως, το μέλλον προαναγγέλθηκε ακόμη περισσότερο δυναμικό και εξωστρεφές. Την καλλιτεχνική περίοδο 2019/20 θα παρακολουθήσουμε ανάμεσα σε άλλα 4 πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες, 7 νέες παραγωγές όπερας, 2 νέες παραγωγές μπαλέτου αλλά και συναυλίες, περφόρμανς και προβολές συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στο νέο πρόγραμμα, μαζί με το καλλιτεχνικό δυναμικό της ΕΛΣ, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους καρπούς της σύμπραξης με σπουδαίους δημιουργούς, όπως τον σκηνοθέτη και διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι, την πολυσχιδή Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τη διεθνούς φήμης σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, αλλά και τον διεθνή πλέον Γιώργο Λάνθιμο που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εικαστικών εγκαταστάσεων «The Artist on the Composer».

Λαμπρό μέλλον μετά τα… 80-1

Ο Γιώργος Λάνθιμος συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΛΣ και του οργανισμού ΝΕΟΝ «The Artist on the Composer».

Η αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» ήταν γεμάτη από ένα πολυπληθές κοινό –δημοσιογράφους, φίλους και στελέχη του οργανισμού και του ΚΠΙΣΝ, όπως επίσης πολλούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου της χώρας που συμβάλλουν μέσω χορηγιών στην ενίσχυση του έργου της ΕΛΣ–, το οποίο χειροκρότησε θερμά τους ομιλητές. Ανάμεσά τους και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, συνιδρύτρια της εταιρείας «Zeus + Dione», η οποία χορηγεί τις στολές ταξιθετών και της παιδικής χορωδίας. Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος όμως δεν πήρε τον λόγο.

Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά εορταστική, όχι μόνον εξαιτίας των γενεθλίων, αλλά και επειδή η ΕΛΣ βρίσκεται στην αρχή μιας νέας εποχής. «Με επίγνωση του παρελθόντος της, της πολυετούς και αδιάλειπτης παρουσίας της εισέρχεται στην περίοδο της καλλιτεχνικής της ωρίμανσης», σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη που έκανε εδώ την πρώτη δημόσια παρουσία της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. «Τα δύο τελευταία, πολύτιμα χρόνια από την εγκατάσταση της Λυρικής στις εντυπωσιακές υποδομές του ΚΠΙΣΝ, αλλά και η συνεχής αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στις δράσεις και τις δραστηριότητες της Λυρικής, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για “του μέλλοντος τις μέρες, αυτά τα ζωηρά, ζεστά κεράκια”», είπε η υπουργός κάνοντας μικρή αναφορά στους στίχους του ποιήματος «Κεριά» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Εξίσου θερμή ήταν ομιλία του προέδρου του Δ.Σ., της ΕΛΣ Βασίλη Καραμητσάνη που αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει στους οκτώ μήνες της θητείας του νέου διοικητικού συμβουλίου, με στόχο τον οικονομικό και διοικητικό εξορθολογισμό του οργανισμού. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μία σειρά από δράσεις που συνέβαλαν στην περιστολή κάποιων ελαστικών δαπανών (έξοδα φύλαξης, μείωση ταξιθεσίας κ.ά.) με στόχο την απελευθέρωση πόρων ώστε να υποστηριχθεί το καλλιτεχνικό έργο της ΕΛΣ. 

Λαμπρό μέλλον μετά τα… 80-2

H Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη.

Η εναρκτήρια παραγωγή της σεζόν είναι η «Υπνοβάτις» του Μπελίνι, στη θρυλική σκηνοθεσία του Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι, μια ιστορική παραγωγή της Κρατικής Οπερας της Βιέννης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την ΕΛΣ, τον Οκτώβριο του 2019. Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ υπογράφει τη νέα παραγωγή της πεντάπρακτης εκδοχής του «Ντον Κάρλο» του Βέρντι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ αμέσως μετά ο σπουδαίος Ολιβιέ Πι σκηνοθετεί το αριστούργημα του 20ού αιώνα «Βότσεκ» του Αλμπαν Μπεργκ, τον Ιανουάριο του 2020, για πρώτη φορά στην ΕΛΣ.

Η πρώτη παραγγελία της ΕΛΣ για τη σεζόν 2019/20, με αφορμή την επέτειο των 80 ετών του οργανισμού έρχεται τον Μάρτιο του 2020 και είναι η όπερα «Πάπισσα Ιωάννα» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, και σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά. Τον Μάιο του 2020, ο «Βέρθερος» του Ζιλ Μασνέ φέρνει στην Ελλάδα μια κορυφαία καλλιτέχνιδα της όπερας, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία θα κάνει στην ΕΛΣ το ντεμπούτο της στον ρόλο της Σαρλότ στην παραγωγή του Μπενουά Ζακό από την Εθνική Οπερα των Παρισίων, που ήδη έχει διακριθεί για την αισθητική της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή