Οι τσιγγάνοι απειλούν τώρα με… βεντέτα

Οι τσιγγάνοι απειλούν τώρα με… βεντέτα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δολοφόνε, είσαι δολοφόνος. Ποιος τον άφησε ελεύθερο;», «Εμείς είμαστε άνθρωποι και δεν σκοτώνουμε. Αυτοί τα κάνουν όλα, είναι κανίβαλοι», «Αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα, αν εμείς είχαμε σκοτώσει, θα σαπίζαμε στη φυλακή», «Να μην πατήσει το πόδι του αστυνομικός στο Ζεφύρι».

Κάτω από δρακόντεια μέτρα και συνοδευόμενος από περίπου 20 άνδρες της Ασφάλειας κυριολεκτικά φυγαδεύτηκε, μετά την απολογία του ενώπιον του 24ου τακτικού ανακριτή ο 32χρονος αστυφύλακας της Αμέσου Δράσεως Γιώργος Τυλιανάκης, ο οποίος κατηγορείται ότι την περασμένη Τρίτη σκότωσε τον 21χρονο αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, στο Ζεφύρι.

Η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή, σύμφωνα με την οποία ο Τυλιανάκης αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 3 εκατομμυρίων δραχμών και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, προκάλεσαν την μήνιν των αθίγγανων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το πρωί έξω από το κτίριο 10, στα δικαστήρια της Ευελπίδων και προσπάθησαν να λιντσάρουν τον αστυφύλακα. Ανάμεσά τους, η μητέρα και η αδελφή του θύματος, που δεν έπαψαν στιγμή να κλαίνε και να προσπαθούν μαζί με τους υπόλοιπους να σπάσουν τον προστατευτικό κλοιό.

«Η ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατο αγαθό έχει την ίδια αξία παντού. Το κόστος σε πόνο και οδύνη είναι το ίδιο και στην Εκάλη και στο Ζεφύρι». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον κ. Χρήστο Πολιτικό, συνήγορο της οικογένειας του θύματος αιχμηρά και ίσως τα μόνα που μπορούν να περιγράψουν το πώς αισθανονται οι αθίγγανοι…

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο γραφείο του 24ου τακτικού ανακριτή, ο 32χρονος αστυνομικός, απολογούμενος, προσπάθησε να εξηγήσει το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ατύχημα. «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί σε μένα. Του έκανα σήμα να σταματήσει. Δεν υπάκουσε και ανέπτυξε ταχύτητα. Είχα την αίσθηση ότι θα πέσει πάνω μου», είπε και συνέχισε: «Εχασα την ισορροπία μου και ενστικτωδώς τράβηξα το όπλο μου. Τη στιγμή ακριβώς που πέρασε από δίπλα μου εκπυρσοκρότησε. Δεν είχα πρόθεση να πυροβολήσω πόσο μάλλον να τον σκοτώσω», υποστηρίζει ο Τυλιανάκης.

Από την πλευρά τους οι συγγενείς, επικαλούμενοι την ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία η φορά της σφαίρας ήταν όπισθεν από πάνω προς τα κάτω, κάνουν λόγο για δολοφονία…

«Περιμέναμε την προφυλάκιση και όχι να αφεθεί ελεύθερος. Θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας. Η απόφαση είναι ανύπαρκτη και θα δημιουργήσει πόλεμο στους τσιγγάνους», υποστήριξε ο κ. Ευθύμιος Δημητρίου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθίγγανων. Τα λόγια του απεδείχθησαν «προφητικά», καθώς σχεδόν άμεσα οι αθίγγανοι πραγματοποίησαν τις μεσημεριανές απειλές τους και η κατάσταση στο Ζεφύρι μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν έκρυθμη. Η επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα αθίγγανων εναντίον περιπολικού που εκινείτο στην περιοχή και η επέμβαση στη συνέχεια των ΜΑΤ με δακρυγόνα είναι ενδεικτική…

Συνάντηση τσιγγάνων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία των τσιγγάνων. Το κύριο θέμα στη συνάντηση, όπως ήταν φυσικό, ήταν ο θάνατος του νεαρού τσιγγάνου Μαρίνου Χριστόπουλου. Κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο οι αντιπρόσωποι των τσιγγάνων πληροφορήθηκαν από τους δημοσιογράφους το γεγονός ότι ο αστυνομικός Γιώργος Τυλιανάκης, αφέθη ελεύθερος.

Η αντιπροσωπεία των αθίγγανων που απετελείτο από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Τσιγγάνων κ. Γιάννη Χαλιλόπουλο, τον αρχηγό των τσιγγάνων κ. Κώστα Χαλιλόπουλο, τον τραγουδιστή κ. Στάθη Αγγελόπουλο και την κ. Αθανασία Χαλιλοπούλου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περίπου στις 12.30 το πρωί για πενήντα λεπτά. Παρ’ όλο που η συνάντηση ήταν προκαθορισμένη μετά το θάνατο του νεαρού τσιγγάνου, που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «δολοφονία», υπήρξαν σκέψεις να μην πραγματοποιηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το πρόβλημα της παιδείας αλλά και της στέγασης. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των τσιγγάνων, θα πρέπει το κράτος να δώσει στους τσιγάννους τα 105 δισ. που υπάρχουν από κοινοτικά κονδύλια για να λυθεί το πρόβλημα στέγασης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου των τσιγγάνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε το θάνατο του παιδιού και τους εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του. Επίσης η αντιπροσωπεία των τσιγγάνων τόνισε ότι σκοπεύουν, σε συνεννόηση με τους τσιγγάνους της Ευρώπης, να συναντήσουν Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να προωθήσουν τα αιτήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή