Οι ευθύνες υπουργών στις ελληνοποιήσεις

Οι ευθύνες υπουργών στις ελληνοποιήσεις

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προκύπτουν στοιχεία -για την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων- τα οποία σχετίζονται με πρόσωπα που διετέλεσαν ή και διατελούν μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως κατά το χρονικό διάστημα 1996-2001». Η διαπίστωση αυτή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, στο πόρισμα που διαβιβάστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή, ταράζει το ούτως ή άλλως τεταμένο πολιτικό σκηνικό, καθώς είναι βέβαιον πως η Νέα Δημοκρατία αφ’ ενός θα επαναφέρει στο προσκήνιο την καταγγελία για νόθευση του εκλογικού σώματος στις περασμένες εκλογές και αφ’ ετέρου θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που πηγάζουν από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ν.Δ. είτε θα επανακαταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, είτε θα καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Οι ευθύνες

Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος στο 25 σελίδων πόρισμά του είναι απολύτως σαφής για το ποιες κατά την άποψη της Εισαγγελίας είναι οι ευθύνες των αρμοδίων, αλλά και γλαφυρός στην περιγραφή του όσον αφορά στο πώς «στήθηκε το κόλπο».

Συγκεκριμένα, παραθέτοντας σειρά μαρτυρικών καταθέσεων, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι προκύπτουν οι εξής ευθύνες:

Η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των εκάστοτε υπουργών, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ είχε ενημερωθεί πλήρως και υπεύθυνα για το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος από τις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδος στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, καθώς και με την επισήμανση ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, με επιζήμιες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η εφαρμογή σε όλες τις φάσεις της απόκτησης της ελληνοποίησης διαδικασιών και μεθόδων, οι οποίες δεν προβλέπονταν από συγκεκριμένες και θεσμοθετημένες νομικές διατάξεις.

Η εφαρμογή εκ μέρους των συναρμοδίων ελληνικών υπουργείων (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δ. Τάξης) και υπηρεσιών παράνομης διαδικασίας και συγκεκριμένα με την ανεπίτρεπτη διαμεσολάβηση ιδιωτών για την «ελληνοποίηση» άγνωστου αριθμού ομογενών Ποντίων αλλά και Ρώσων, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο, πέραν εκείνων που «ελληνοποιήθηκαν» με τη διαδικασία μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία και ανέρχονται σε 1.322.

Το αναμφισβήτητο γεγονός της παράνομης εισόδου στη χώρα μεγάλου αριθμού αλλοδαπών αναιρεί τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί λήψης μέτρων στα έτη 1996-1997 και ενισχύει την άποψη περί απροθυμίας των αρμοδίων -άγνωστο όμως για ποιους λόγους- να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο της μαζικής και ανεξέλεγκτης εισόδου στη χώρα αλλοδαπών χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Τα γεγονότα

Ο κ. Ντογιάκος προσθέτει πως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και το θέμα της υπάρξεως ποινικών ευθυνών των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αθηνών σχετικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής σε Ποντίους προερχομένους από την Κύπρο χωρίς να υποβληθούν τα νόμιμα δικαιολογητικά και χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις, ενέργεια στην οποία προέβησαν κατ’ εντολήν της πολιτικής και φυσικής τους ηγεσίας. Ιδιαίτερα επιβαρυντικά αλλά και αν μη τι άλλο ύποπτα είναι όσα περιγράφονται στο πόρισμα-καταπέλτη του εισαγγελέα για το πώς ελληνοποιήθηκαν όλα αυτά τα άτομα. Οπως αναφέρει, κλιμάκια υπαλλήλων του ΥΠΕΞ είχαν εγκατασταθεί στην Αθήνα, στην περιοχή Μενιδίου, στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο και με βάση αμφιβόλου γνησιότητας, κύρους και αξιοπιστίας πιστοποιητικά, χορηγούσαν επί τόπου θεωρήσεις παλιννόστησης, οι οποίες ισοδυναμούσαν με άδεια παραμονής 12 μηνών. Η διαδικασία αυτή ήταν παντελώς αυθαίρετη, αφού δεν προβλεπόταν από καμία διάταξη νόμου. Στην Κύπρο όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση του κ. Γ. Φλωρεντή, συμβούλου του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Γ. Ρωμαίου, συνέβησαν κι άλλα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δ. Ασλανίδης, υπάλληλος της Εμπορικής Τραπέζης στο υποκατάστημα Λευκωσίας, πρόεδρος ομογενειακής οργάνωσης και α΄ γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο, έστελνε στην Ελλάδα (στο υπουργείο Δ. Τάξης) καταστάσεις με ονοματεπώνυμα «Ποντίων ομογενών» για να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Ομως, αυτές οι καταστάσεις -κατά τη μαρτυρία του κ. Φλωρεντή- δεν συνοδεύονταν από κανένα άλλο δικαιολογητικό εκτός του ονοματεπώνυμου του κατόχου, του αριθμού διαβατηρίου και της χώρα προέλευσης! «Πράγματι επρόκειτο περί ανεπίσημης διαδικασίας», ομολογεί ο τότε στενός συνεργάτης του κ. Ρωμαίου. Αλλά συν τοις άλλοις αυτές τις καταστάσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται στο πόρισμα, θα επιμελείτο -άγνωστο με ποια ιδιότητα- κάποιος κ. Κ. Ασκαλίδης (επιβεβαιώνεται η παρουσία του από μαρτυρίες αστυνομικών) και κάποιοι κ. Σ. Ματσουκάτωφ και Θ. Καλαϊτζίδης.

Αίσθηση προκαλούν οι μαρτυρίες πιλότων της Ολυμπιακής ότι μεγάλος αριθμός «Ελλήνων» μεταφέρθηκε παραμονές των εκλογών από την Κύπρο στην Ελλάδα, μέσω των «Μακεδονικών Αερογραμμών» και με αεροσκάφη που πιστοποιήθηκαν από την ΥΠΑ παρανόμως. Οι εν λόγω «Ελληνες» δεν μιλούσαν την ελληνική και «κατά την επιβίβασή τους ελάμβαναν ένα φάκελο από άγνωστα άτομα», μετά δε τις εκλογές μεταφέρθηκαν και πάλι στην Κύπρο.

Πρ. Παυλόπουλος:

Εκβιάζετε τη Δικαιοσύνη

Οξύτατη επίθεση κατά του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. I. Ντογιάκου, με αφορμή το πόρισμα για τις ελληνοποιήσεις το οποίο διαβιβάστηκε προχθές στη Βουλή, εξαπέλυσε η κυβέρνηση διά του υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι δεν ανέχεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και επιχειρεί να μετατρέψει τους δικαστικούς λειτουργούς σε υποχείριά του.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Πρωτόπαπας υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «δημιουργούνται για μία ακόμη φορά σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας, τόσο όσον αφορά το χρόνο που επελέγη για να δοθεί το πόρισμα, όσο και σε σχέση με το περιεχόμενό του».

Οπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Τύπου, δεν είναι τυχαίο ότι το πόρισμα στάλθηκε στη Βουλή την παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού και σε μια περίοδο κατά την οποία στην πολιτική σκηνή κυριαρχεί η συζήτηση για τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης αναφορικά με τη σχέση του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. κ. K. Μητσοτάκη με την εταιρεία «Mayo». O κ. Πρωτόπαπας διέκρινε επίσης σκοπιμότητα στο γεγονός ότι ο κ. Ντογιάκος διερευνά ευθύνες για τις ελληνοποιήσεις μετά το 1996, όταν «ο ίδιος παραδέχεται ότι οι περισσότερες έγιναν κατά την περίοδο 1990-1993 επί κυβερνήσεως Ν.Δ.».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Σημίτη στο σύνολό της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου απειλές εναντίον εισαγγελικών λειτουργών, αναδεικνύοντας την αποκρουστική φυσιογνωμία της καθεστωτικής της νοοτροπίας και το πραγματικό πρόσωπο του «εκσυγχρονισμού»». O κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι η Ν.Δ. θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που παρέχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, καθώς οι ελληνοποιήσεις «υποβάθμισαν την Δημοκρατία και οδήγησαν στη νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή