Σιώπησε για πάντα η Πέγκι Λι μια μοναδική φωνή της τζαζ

Σιώπησε για πάντα η Πέγκι Λι μια μοναδική φωνή της τζαζ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις δημοφιλέστερες φωνές της τζαζ δεν υπάρχει πια. H Πέγκι Λι, τραγουδίστρια με τεράστιο εύρος στην καριέρα της και αμέτρητες επιτυχίες, πέθανε τη Δευτέρα στα 81 της χρόνια από καρδιακή προσβολή, στο σπίτι της στο Μπελ Ερ. H διασημότερη επιτυχία της Πέγκι Λι ήταν το «Fever», ενώ το 1969 κέρδισε ένα Γκράμι για το «Is that all there is?». Τα πρώτα της βήματα στη μουσική ήταν αρκετά νωρίτερα. Το 1941 έκανε το ντεμπούτο της με την μπάντα του Μπένι Γκούντμαν, όπου γνώρισε και τον πρώτο από τους τέσσερις συζύγους της, τον κιθαρίστα Ντέιβιντ Μπάρμπορ. Το βασικότερο επίτευγμά της ήταν ότι έκανε το ηχόχρωμα της τζαζ δημοφιλές όσο η ποπ μουσική. Ανάμεσα στα τραγούδια που είπε σε πρώτες ή δεύτερες εκτελέσεις, τα: «The maI love», «Big spender», «Manana», «I’m a woman», «Johnny Guitar», «The way you look tonight», ακόμη και τραγούδια των Μπιτλς.

Η φωνή της σύντομα της έδωσε την ευκαιρία να κάνει και τη μετάβαση στον κινηματογράφο, παίζοντας σε ταινίες, όπως ο «Τραγουδιστής της τζαζ» και «Midnight serenade». Το 1955 ήταν μια από τις πιο σημαντικές χρονιές στην καριέρα της. Ηταν υποψήφια για Οσκαρ β΄ ρόλου για την ταινία «Ραντεβού με τον θάνατο», όπου υποδύθηκε μια αλκοολική τραγουδίστρια, ενώ μόνο με τη φωνή της συμμετείχε στο «H Λαίδη και ο Αλήτης» της Ντίσνεϊ. H ταινία αυτή μπορεί να ήταν και δική της επιτυχία, όμως χρειάστηκε περισσότερα από 35 χρόνια για να πάρει τα δικαιώματα που της αναλογούσαν. Μόλις το 1991 κατάφερε να της αποδοθούν 2,3 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις της ταινίας σε βίντεο. H Πέγκι Λι, εκτός από τραγουδίστρια και ηθοποιός, είχε ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Συχνά εμφανιζόταν ή δώριζε έργα της για τους σκοπούς οργανώσεων, ενώ καθιέρωσε τις υποτροφίες που έφεραν το όνομά της για την ενίσχυση νέων μουσικών.

Το 1985 άρχισαν οι σοβαρές περιπέτειες της υγείας της. Εκανε εγχείρηση για αρτηριοσκλήρυνση και διπλό μπάι-πας, ενώ δυο χρόνια αργότερα, σε μια παράσταση στο Λας Βέγκας, έπεσε και τραυματίστηκε. Το 1999 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πάλεψε με καρδιολογικά προβλήματα και τον διαβήτη. Τη Δευτέρα, πέθανε έχοντας στο πλευρό της τη μοναδική της κόρη, από την οποία είχε αποκτήσει τρία εγγόνια και τρία δισέγγονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή