Εμπλεξε με τον τζόγο, κατέληξε στη συναλλαγή

Εμπλεξε με τον τζόγο, κατέληξε στη συναλλαγή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ποινή της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ο βουλευτής Αχαΐας κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος, καθώς ο πρωθυπουργός K. Σημίτης είναι εντονότατα προβληματισμένος από τα ηθικά ζητήματα που εγείρει η συμπεριφορά του, όπως καταγράφηκε σε συνομιλία με τον δημοσιογράφο κ. M. Τριανταφυλλόπουλο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή του δημοσιογράφου -που μεταδόθηκε προχθές (από τον ALPHA)- ο κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος κατελήφθη από μυστική τηλεοπτική κάμερα να παίζει σε κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών παράνομου τζόγου («κουλοχέρης») στην Πάτρα.

Στη δημοσιοποίηση του γεγονότος ο ίδιος προσπάθησε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον δημοσιογράφο να αποσιωπηθεί το γεγονός και ως «αντάλλαγμα» να αποκαλυφθούν απόρρητα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον παράνομο τζόγο. Παράλληλα όμως ενέπλεξε και συναδέλφους τους βουλευτές από όλα τα κόμματα που εκλέγονται στην Αχαΐα ως «προστατευομένους» του επιχειρηματία που διαχειρίζεται τα μηχανήματα παράνομου τζόγου στην Πάτρα, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε τμήμα της συνομιλίας που δεν περιελήφθη στην εκπομπή αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό.

Ενοχλημένος

Οπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Σημίτη, ο πρωθυπουργός είναι βαθύτατα ενοχλημένος από την εικόνα «συναλλαγής» που εκπέμπει η συμπεριφορά του κ. Χρυσανθακόπουλου. Ετσι, με προσωπική του εντολή, ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου κάλεσε χθες τον Αλ. Χρυσανθακόπουλο να δώσει εξηγήσεις για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. H συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για αργά το βράδυ και ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο βουλευτής θα μπορέσει να αιτιολογήσει τη στάση του θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Πάντως, το πιθανότερο είναι μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση να ανασταλεί η ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ εάν η «συναλλαγή» επιβεβαιωθεί, θα ακολουθήσει η διαγραφή του.

Για τον κ. Χρυσανθακόπουλο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ίδιος, αν και έχει παραδεχθεί ότι παίζει παράνομο τζόγο, ήταν πρόεδρος της άτυπης διακομματικής επιτροπής που συνεστήθη από τη Βουλή για την πάταξη του παράνομου τζόγου. Ηταν τον Φεβρουάριο του 2001, όταν κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών είχε συμπεριληφθεί ρύθμιση για τα «παιχνίδια τζόγου» και τον διαχωρισμό τους σε τεχνικά, τυχερά και μικτά.

Και… υπέρμαχος

Τότε ο κ. Χρυσανθακόπουλος είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της διαφθοράς, έχοντας μάλιστα από το παρελθόν καταγγείλει κυκλώματα στο υπουργείο Οικονομικών που διευκόλυναν τους «επιχειρηματίες του τζόγου». Ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπαντωνίου αποδέχθηκε τη σύσταση της άτυπης επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκτός του κ. Χρυσανθακόπουλου και οι κ.κ. Α. Ρεγκούζας (Ν.Δ.), Ν. Γκατζής (ΚΚΕ) και Π. Λαφαζάνης (ΣΥΝ).

Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε περίπου δέκα φορές εξετάζοντας τεχνοκράτες, καθώς και μέλη της αρμόδιας επιτροπής τυχερών παιχνιδιών του υπουργείου Οικονομικών. Πλην όμως δεν κατέληγε σε ομόφωνο πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο αυστηροποιήσεως των ποινών, αλλά και στη δημιουργία μηχανημάτων ελεγχόμενου κέρδους, πλην όμως οι βουλευτές της Αριστεράς έκριναν ότι ήσαν ημίμετρα. Η υπόθεση δεν προχώρησε γιατί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός κ. Απ. Φωτιάδης ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη πρόταση.

Στον Εβρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή