Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά ενέργειας προτείνει ο Κοπελούζος

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά ενέργειας προτείνει ο Κοπελούζος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής, προτείνει ο επικεφαλής της «Προμηθέας Γκας», Δημήτρης Κοπελούζος. Παράλληλα επαναφέρει την πρόταση για συνεργασία της εταιρείας που εκπροσωπεί με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ για κοινή έξοδο στα Βαλκάνια, η οποία στο παρελθόν απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Η «Προμηθέας Γκας» έχει εξασφαλίσει άδειες για δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 400 MW εκάστη, μέσω της ENELKO στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% και η ιταλική ENEL. Σε φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κοπελούζος έθεσε το θέμα της προώθησης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Οπως υποστήριξε, η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αδειοδοτηθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προϋποθέτει απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση αυτών των σχεδίων, σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που να εγγυώνται την απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς. Εμφανίσθηκε πάντως αισιόδοξος και τόνισε χαρακτηριστικά ότι εντός του Μαρτίου αναμένει σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, βλέπει πλέον θετικά το θέμα της απελευθέρωσης. Επεσήμανε επίσης, ως απαραίτητη προϋπόθεση, την οριστικοποίηση των τιμολογίων φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή από τη ΔΕΠΑ, τον καθορισμό τέλους διέλευσης από το ΔΕΣΜΗΕ για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς, καθώς επίσης και τον λογιστικό διαχωρισμό της ΔΕΗ.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Κοπελούζος επανέφερε την πρόταση για από κοινού επέκταση στα Βαλκάνια της «Προμηθέας Γκας», της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι μόνο έτσι μπορεί η χώρα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Προς ισχυροποίηση της πρότασής του, προέβαλε διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου B. Πούτιν προς τον ίδιο, ότι η «Προμηθέας Γκας» θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια πρόταση είχε εκφραστεί και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία εάν και εξετάστηκε δεν προχώρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή