Σπρέι σταματάει τη φθορά των δοντιών

Σπρέι σταματάει τη φθορά των δοντιών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να αναστείλουν τη φθορά των δοντιών με τη χρήση ενός γενετικώς τροποποιημένου στοματικού διαλύματος.

Ηδη παρασκευάσθηκε το ειδικό σπρέι και ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές του σκευάσματος στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Το γενετικώς τροποποιημένα στοματικό διάλυμα, που όπως τόνισαν οι ειδικοί κατά την παρουσίαση του έργου τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης στη Βοστώνη, θα χορηγείται από τους οδοντιάτρους εφάπαξ κατά τη διάρκεια πεντάλεπτης συνεδρίας και θα κοστίζει περίπου 164 ευρώ, ενώ θα διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή μας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η φθορά των δοντιών δεν οφείλεται στη ζάχαρη, αλλά σε ένα βακτήριο που ζει μέσα στο στόμα μας και μετατρέπει τη ζάχαρη σε γαλακτικό οξύ, το οποίο προκαλεί τις φθορές στην οδοντοστοιχία μας.

Αχρείαστοι οι οδοντίατροι;

Ο καθηγητής Τζέφρι Χίλμαν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα τροποποίησε γενετικά το βακτήριο Streptococcus mutans δημιουργώντας μια νέα μορφή που δεν παράγει γαλακτικό οξύ κι έτσι δεν φθείρει τα δόντια. Τα πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι το γενετικά τροποποιημένο βακτήριο αντικατέστησε στη χλωρίδα του στόματος τον καταστρεπτικό στρεπτόκοκκο. Επίσης, το «μεταλλαγμένο» βακτήριο δεν προκάλεσε φθορά στα δόντια ποντικών που τρέφονταν με ειδική δίαιτα μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αντιθέτως, αυτή ακριβώς η ζάχαρη βοήθησε τα τροποποιημένα βακτήρια να δημιουργήσουν αποικίες στην επιφάνεια του δοντιού.

Ο Αμερικανός ειδικός τόνισε ότι το μεταλλαγμένο βακτήριο είναι γενετικώς ασφαλές και σταθερό. «Πέρασα ένα τέταρτο του αιώνα σε αυτό ακριβώς το πρόγραμμα και μου είναι εντελώς αδύνατο να φαντασθώ ότι θα έδινα στον κόσμο να χρησιμοποιήσει κάτι για το οποίο δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι είναι ασφαλές», είπε.

Οταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες λεπτομέρειες για το νέο στοματικό δίαλυμα, ο Ντένις Μάνγκαν, πρόεδρος του Τμήματος Λοιμωδών Ασθενειών και Ανοσίας του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Ερευνας, που χρηματοδότησε την εργασία του καθηγητού Χίλμαν, δήλωσε: «Το επίτευγμα αυτό μας φέρνει ένα βήμα πλησιέστερα στην ημέρα που θα πάψουν να υπάρχουν χαλασμένα δόντια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή