Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κατασκευή του Χωριού Τύπου

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κατασκευή του Χωριού Τύπου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η κατασκευή του Χωριού Τύπου για την Ολυμπιάδα στο Μαρούσι, εν μέσω της έντονης διαμάχης στο εσωτερικό του δήμου και των ενστάσεων που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες για τη διαδικασία παραχώρησης των εκτάσεων σε ιδιώτες. Μετά το «ναυάγιο» της συνεργασίας με την ολλανδική MultiDevelopment Corp. (MDC), η οποία επρόκειτο να αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του Χωριού Τύπου, ο Δήμος Αμαρουσίου αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιώτες την πλειοψηφία των μετοχών της «Δημοτικής Επιχειρήσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Αμαρουσίου», στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκονται κάποια από τα ακίνητα στα οποία θα δημιουργηθεί το Χωριό.

Ο σχετικός διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, αλλά οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για την προσεκτική μελέτη μιας επένδυσης που μπορεί να προσεγγίσει και τα 100 δισ. δραχμές (εκτιμάται ότι μόνον η εξαγορά της δημοτικής επιχείρησης μπορεί να προσεγγίσει τα 40 δισ. δραχμές). Ηδη, η δημοτική αρχή έχει λάβει επιστολές με τις οποίες ζητείται η παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στην παραχώρηση της δημοτικής επιχείρησης και έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές προσφυγές.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δημοσιογραφικό χωριό θεωρείται ως ένα από τα κρίσιμα έργα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι το οποίο επισημάνθηκε και στην τελευταία επίσκεψη των στελεχών της ΔΟΕ στην Αθήνα. Γι’ αυτό το λόγο έχουν ήδη ενδιαφερθεί για την εξαγορά της δημοτικής επιχειρήσης αρκετοί όμιλοι μεταξύ των οποίων η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική, ο όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική – ΑΚΤΩΡ – TEB, ο όμιλος ΑΒΑΞ-J&Ρ (Ελλάς) – ΕΤΕΘ και ο όμιλος Κοπελούζου. Ακόμα και η MDC έχει ήδη λάβει, μέσω δύο επιχειρήσεων του ομίλου της, τη σχετική προκήρυξη.

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι είναι αδύνατο να προετοιμαστούν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει ο δήμος, καθώς απαιτείται λεπτομερής έλεγχος αρκετών συμβάσεων αγοράς ακινήτων κ.λπ. Στην ουσία, ο δήμος απαιτεί να κατατεθούν προσφορές δεκάδων δισ. δραχμών μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες. Γι’ αυτό αρκετοί θεωρούν ότι η δημοτική αρχή, προκειμένου να τηρήσει και τις επιταγές των σχετικών κοινοτικών οδηγιών, πρόκειται να παρατείνει την προθεσμία. Την ίδια στιγμή εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Από τα 250 στρέμματα στα οποία θα κατασκευαστεί το Χωριό Τύπου, τα 100 αφορούν σε εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί και προορίζονταν για πάρκα ή αθλητικές εγκαταστάσεις (περιλαμβάνονται και 35 στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί ρέμα). Συνεπώς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης και ο ιδιώτης επενδυτής πρέπει να πείσει την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε αλλαγή συντελεστή, μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος.

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία με τον «Αθήνα 2004» για την κατασκευή του Χωριού Τύπου. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η προσπάθεια μετεξελιχθεί σε ένα ακόμα προβληματικό έργο της Ολυμπιάδας ή αν θα βρεθεί τρόπος για την απεμπλοκή των διαδικασιών κατασκευής του.

Δεν είναι άλλωστε άσχετο ότι, συνολικά, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη από πλευράς παραγωγικότητος της εργασίας, έστω και αν υπάρχει στον τομέα αυτό μία ορατή βελτίωση το τελευταίο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή