O «θείος», ο «κοκκαλιάρης» και ο «περίεργος»

O «θείος», ο «κοκκαλιάρης» και ο «περίεργος»

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Δημητρη Καπράνου

Ασφαλώς, θα ήταν αφελής κανείς αν πίστευε ότι η περιλάλητη «παράγκα» έχει καταθέσει τα όπλα. Αντίθετα, μάλιστα, όσο πληθαίνουν οι αποκαλύψεις, όσο κάποια από τα μέλη της επισημαίνονται και διαπομπεύονται διά τηλοψίας, τόσο θα ενισχύονται οι αντιστάσεις των «συμμοριών» που δρουν στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αφελής θα ήταν επίσης όποιος πίστευε ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο θα αλλάξουν εάν οι αποκαλύψεις δεν συνοδευθούν από παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Αν αρκεσθεί το κράτος στην αποπομπή κάποιων διαιτητών από τους πίνακες ή στη μη συμμετοχή κάποιων πρώην διαιτητών στα συμβούλια των σωματείων τους, τότε η ανέγερση της νέας «παράγκας» θα είναι απλώς ζήτημα χρόνου…

Νέα «λουλούδια»

Το «περιβόλι» με τα διάφορα «λουλούδια» της παράγκας περιελάμβανε αυτήν την εβδομάδα μερικά νέα ονόματα. Εμφανίσθηκε να συζητεί με τον περιβόητο Σπάθα ο πρόεδρος της «Κέρκυρας» και παλαιότερα του «Αθηναϊκού» Σπ. Καλογιάννης. Ακούσθηκε το όνομα του διαιτητή Κολόκα να εμπλέκεται σε λήψη «χαρτζιλικίου», υπήρξε φραστική ανταλλαγή πυρών μεταξύ του τ. ιδιοκτήτη της AEK Μιχ. Τροχανά, του τ. οικονομικού υπευθύνου της AEK κ. Σκούρτη και του τ. διαιτητή κ. Στεφανόπουλου για μια νεφελώδη υπόθεση, στην οποία ο κ. Σκούρτης ζητούσε 20 εκ. δρχ. για να τα δώσει στον Στεφανόπουλο, που θα διαιτήτευε τον αγώνα AEK – Παναθηναϊκού, ώστε η AEK να μη χάσει και να κερδίσει το πρωτάθλημα! Ουδείς επείσθη περί της αληθείας όσων ελέχθησαν, αλλά απεκαλύφθη κατά τη συζήτηση ότι στον «χορό» των διαιτητών Πειραιώς, το 1996, ο κ. Τροχανάς αγόρασε «λαχεία» αξίας 6 εκ. δρχ!

Στην παρέλαση των ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την τηλεόραση του «Alpha», ακούσθηκε για πολλοστή φορά το προσωνύμιο «θείος». Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τις κασέτες, θα διαπιστώσει ότι ο «Θείος» είναι πρόσωπο που «δεν αγγίζεται-δεν αναφέρεται-δεν εκτίθεται». Για τον αντικειμενικό παρατηρητή, ο φερόμενος ως «Θείος» πρέπει να είναι ο «DoCorleone» της «παράγκας».

Ακούσθηκε επίσης το προσωνύμιο «κοκαλιάρης». Ετσι αποκαλείται στην «πιάτσα» του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου ο κ. Θωμάς Μητρόπουλος, τέως στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, φίλος του κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Επανήλθε στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Σκόντα-Ξάνθη κ. Χρ. Πανόπουλος, ο επονομαζόμενος και «περίεργος» από τον «κοκκαλιάρη» ή Θωμά Μητρόπουλο.

Ενεφανίσθη το όνομα του κ. Βρυώνη, γνωστού από την υπόθεση αγοράς μετοχών της MFD και μεγαλομετόχου της ομάδας «Ατρόμητος» του Περιστερίου.

Ακούσθηκε ο διαιτητής N. Αγγελάκης να συνομιλεί με τον Σπάθα για τη ρύθμιση της διάρκειας της τιμωρίας που έπρεπε να επιβληθεί σε διαιτητή. Ανεφέρθη το όνομα του κ. Μιχ. Σπανού, που παλαιότερα είχε εμπλακεί σε υποθέσεις με πετρέλαια αλλά και σε περίεργες νίκες της ομάδας του, της «Χαλκηδόνας», που σ’ έναν γύρο κέρδισε όσους βαθμούς δεν θα κέρδιζε ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης! O κ. Σπανός εμφανίζεται σε συζήτηση μεταξύ Σπάθα και Αργ. Λίβα (τ. νομικού συμβούλου του Ολυμπιακού) να ερωτά «αν είναι καπαρωμένες και οι δύο θέσεις». Προφανώς ρωτούσε να μάθει για τις δύο θέσεις που οδηγούσαν από την Γ΄ στη B΄ Εθνική. Για την ιστορία, τις δύο θέσεις κατέκτησαν ο «Πατραϊκός», που ανήκει στον γαμβρό του κ. Νικολετάτου των «φρουτακίων» και η «Χαλκηδόνα» του κ. Σπανού των πετρελαίων. Μνημειώδεις οι σφαγιαστικές διαιτησίες στους αγωνες της «Χαλκηδόνας» με τον «Εθνικό» τόσο στον α΄ και β΄ γύρο όσο και στον αγώνα «μπαράζ»!

Αποκαλυπτική «προαγωγή»

Αξίζει να δημοσιεύσουμε την αφήγηση ενός μέλους της διοικήσεως ομάδας από τον Πειραιά, που πέτυχε να ανέβει κατηγορία χωρίς τελικά να γίνει αγώνας «μπαράζ». Απλά, αποφασίσθηκε να προαχθούν και οι δύο ομάδες που θα έπαιζαν μεταξύ τους! Επειδή η συζήτηση έγινε σε ανύποπτο χρόνο και όχι με τη μορφή επωνύμων δηλώσεων, ας μας επιτραπεί να τηρήσουμε το δημοσιογραφικό απόρρητο. Οσοι γνωρίζουν, όμως, θα καταλάβουν. «Κοίταξε, η «παράγκα» που λέτε εσείς, ήτανε μια πολύ σωστή μασονία. Δεν ξέρω αν έβγαζαν λεφτά ή όχι. Εγώ ξέρω ότι ο «κοκαλιάρης» ήταν «σπαθί» στις εξηγήσεις του. Εμάς, ας πούμε, μας είπε ότι «θα καθαρίσει» και «καθάρισε». Αντί να παίζουμε ξύλο μέχρι τελικής πτώσεως, αναεβήκαμε και οι δύο ομάδες και καθαρίσαμε! Και δεν πληρώσαμε μια δραχμή! Απλά, τον βρήκαμε και του είπαμε ότι «δεν πάει άλοιώς το πράγμα όπως τα έκανε η ΕΠΟ». Συμφώνησε, έκανε τα «κονέ» του και το θεμα λύθηκε».

– Καλά, το πρόβλημα το είχε δημιουργήσει η ΕΠΟ και σεις πήγατε στον Θωμά;

– Αφού τα ξέρεις τώρα. O Θωμάς ήτανε το κουμάντο. Εκείνος έλεγε τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει!

Τι θα γίνει, όμως, στον χώρο του ποδοσφαίρου; Οι αποκαλύψεις, ως φαίνεται, θα συνεχισθούν, χωρίς να αντιδρά η «παράγκα». Ισως επειδή γνωρίζει ότι αν δεν βρεθούν «χαρτιά και σφραγίδες» αποδείξεις δεν υπάρχουν. Μπορεί σύμπας ο φίλαθλος κόσμος να βοά για τα προκαθορισμένα αποτελέσματα, να γνωρίζει και ο πλέον αδαής ότι οι διαιτητές έπρεπε να φιλήσουν το χέρι των διαφόρων «θείων» και «κοκκαλιάρηδων» προκειμένου να δουν «Θεού πρόσωπο», αλλά η Δικαιοσύνη θέλει αποδείξεις. Κι ως φαίνεται, αποδείξεις μπορεί να αναζητηθούν μόνο στους «κωδικούς» των υπόπτων, αφού στις κασέτες του «Alpha» ακούγεται κάθε τόσο η έκφραση αγωνίας των «λαμόγιων» για το Χρηματιστήριο, όσο και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το ευρωπαϊκό «ψητό»

Κατα τα άλλα, τα «πάνελ» γύρω από το θέμα θα συζητούν συνεχώς, οι εφημερίδες θα γράφουν, κάποια περιθωριακά κανάλια, με περιθωριακούς παρουσιαστές θα προσπαθούν να θολώσουν τα νερά γύρω από την «παράγκα» και ο κόσμος θα απομακρύνεται από τα γήπεδα, με εξαίρεση τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Εκεί, ακριβώς, βρίσκεται το «ψητό». Με δεδομένη την αδυναμία του «ψηφιακού μπουκέτου» να ανταποκριθεί στις τεράστιες υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στις ομάδες, απομένει μόνο η Ευρώπη για προσπορισμό κερδών. Γι’ αυτό και η «σφαγή» για το «Champions League», γι’ αυτό και η αγωνία και οι εκρήξεις.

Κάποιοι υπερτίμησαν το καχεκτικό ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος, με ύφος πρωταθλητή, στην τελυταία του συνέντευξη στον Νικ. Καραγιαννίδη, στη Netmed, μιλούσε για τον χορό των δισεκατομμυρίων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λες και μιλούσε για υπερομάδες! Ομως, στο πρωτάθλημα παίζουν η Παναχαϊκή, ο Ακράτητος, το Αιγάλεω, ο Εθνικός Αστήρ και όχι η Ρεάλ, η Ιντερ, η Μπάγερν ή η Βαλένθια! O χειμώνας του ποδοσφαίρου είναι κοντά. Και για πολλές ομάδες, η «κόκκινη κάρτα» είναι ζήτημα χρόνου. Από τη μια η «παράγκα», από την άλλη το «μπουκέτο» που δεν έχει τελικά λουλούδια αλλά… βόμβες και στη μέση το ελληνικό ποδόσφαιρο. O «βασιλιάς των σπορ», που στην Ελλάδα είναι πλέον γυμνός και μόνος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή