Περιπλους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε η ηθοποιός του ενός αιώνα, Νίτσα Τσαγανέα

Μία από τις πιο αγάπητες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, η Νίτσα Τσαγανέα, έφυγε τη Μεγάλη Τρίτη από κοντά μας, έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής (είχε γεννηθεί το 1902 στην Αθήνα). Αν και οι νεότερες γενιές την γνώρισαν μέσα από τις κινηματογραφικές της εμφανίσεις («Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ενας ήρωας με παντούφλες», «H κυρά μας η μαμή», κ.ά.), το θέατρο υπήρξε ο κατ’ εξοχήν καλλιτεχνικός χώρος όπου έδρασε η Νίτσα Τσαγανέα. Πρωτοανέβηκε στη σκηνή το 1924, στο «Θίασο Νέων» στο Παγκράτι, όπου ερμήνευσε τον ρόλο της Φανής στους «Φοιτητές» του Ξενόπουλου, παίζοντας στο πλευρό του πρώτου της συζύγου Γ. Βιτσώρη. Το 1927 θα μεταπηδήσει στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκεί θα ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους σε έργα των Τσέχοφ, Ντεβάλ, Σίλερ, Σαίξπηρ κ.ά., ενώ την ίδια περίοδο γνωρίζει τον Χρήστο Τσαγανέα, τον δεύτερο σύζυγό της. Εκτοτε, η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία θα συνδεθεί με αυτήν του Χρήστου Τσαγανέα. H κηδεία της Νίτσας (Ελένης) Βιτσώρη-Τσαγανέα θα γίνει αύριο στο A΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 11 το πρωί.

Υπερβαίνοντας τα όρια στη λονδρέζικη σκηνή

Μία παράσταση βασισμένη στο έργο «Ιστορίες της πόλης» του Γιάννη Χρυσούλη, που πρωτοπαίχτηκε για δύο χρόνια στο θέατρο «Σημείο», με τον τίτλο «UrbaStories», θα παρουσιαστεί από την Τρίτη του Πάσχα (8/5) και μέχρι τις 11 του μήνα στα φημισμένα Riverside Studios του Λονδίνου, από την ομάδα Theatre Lab Company, που έχει την έδρα της στη βρετανική πρωτεύουσα. H σκηνοθεσία είναι της Αναστασίας Ρεβή, τα σκηνικά και κοστούμια της Ερωφίλης Πολιτοπούλου, η μουσική του JonathaBratoeff και οι φωτισμοί του Peter Harrison. O θίασος, που αποτελείται κυρίως από Βρετανούς ηθοποιούς, υπερβαίνει τα όρια ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες και προάγει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία στη βρετανική σκηνή

«Ενύσταξεν η ψυχή του». Τελετουργικό δρώμενο με παραδοσιακά μοιρολόγια του έρωτα και του θανάτου στο «Αλεκτον» (Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός) για μια τελευταία βραδιά. Ερευνα-σύνθεση κειμένων-σκηνοθεσία: Αννα Σωτρίνη. Τραγούδι-νέι-μπεντίρ: Κώστας Παυλίδης. Σκηνικά-κοστούμια: Γιούλα Χατζηγεωργίου. Χορογραφίες: Πέτρος Γάλλιας. Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης. Κρουστά: Ελλη Θεοφυλάκτου. Ωρα έναρξης 10 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή